Ga naar de inhoud
Nederland

Jaarlijks 50 doden door giftige vis: 'Jeroen en Michou hebben heel veel pech gehad'

Jeroen en Michou, 1 juni 2016 gehuwd, twaalf dagen later overleden. Beeld © Facebook

Ieder jaar komen 50 mensen om door een vergiftiging met ciguatoxine na het eten van giftige vis. Ook Jeroen en Michou zouden op deze manier op de Dominicaanse Republiek om het leven zijn gekomen. "Opeens stopt je ademhaling."

Artsen die Jeroen (31) en Michou (28) hebben behandeld, zeggen tegen De Telegraaf dat het stel waarschijnlijk is overleden door vergiftiging met ciguatoxine. Dat is een gif dat zich kan ophopen in sommige roofvissen. Zeven vragen aan toxicoloog Jacob de Boer.    

1. Lokale artsen zeggen dat het stel is vergiftigd door het eten van vis. Hoe aannemelijk is dat?
"Dat is een plausibel verhaal. Jaarlijks sterven 50 mensen door zogenoemd ciguatera. Dat is een ziekte die ontstaat door vis te eten die de gifstof ciguatoxine bevat."

2. Hoe werkt dat?
"Op ongeveer 35 graden noorderbreedte en 35 graden zuiderbreedte groeien algen met deze gifstoffen. Vooral in het Caribisch gebied en de Grote Oceaan. Tropische vissen als barracuda's en zeebaarzen eten deze algen. Voor de vissen zijn de algen niet schadelijk. Zij slaan de gifstof op in hun lichaam. Maar als mensen deze vissen eten, kunnen de gifstoffen in de algen vreselijke gevolgen hebben."

Thumbnail

Een barracuda.

3. Wat gebeurt er dan? 
"Ciguatera is de ziekte die ontstaat door vis te eten die de gifstof ciguatoxine bevat. De symptomen kunnen vrij snel ontstaan en bestaan uit misselijkheid, braken en diarree. Daarna ontstaan verlammingsverschijnselen, omdat het gif op je zenuwstelsel slaat. De bloeddruk gaat omlaag, de hartslag daalt. Uiteindelijk stopt de ademhaling en sterft de persoon."

4. Wat kun je er tegen doen als je eenmaal vergiftigd bent?
"Mensen die vergiftigd zijn moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en aan het infuus. En er is een bepaalde zoetstof dat werkt als antigif. Dat moet je wel binnen vier uur innemen."

5. Hoe vaak komt het voor dat mensen op deze manier vergiftigd raken?
"Het gebeurt zo'n 50.000 keer per jaar. Jaarlijks sterven 50 mensen."

6. Moeten we ons nu zorgen maken als we vis eten? 
"De kans dat vis op de Nederlandse markt deze vergiftiging heeft, is dankzij strenge controle bijzonder klein."

7. Weinig kans dus dat je hierdoor om het leven komt.
 "Ja. Het komt relatief heel weinig voor. Het pasgetrouwde stel heeft ontzettend veel pech gehad. Erg triest."

Meer op rtlnieuws.nl:
Gif besmette vis doodsoorzaak Jeroen en Michou