Zaak-Amanda Todd

Verdachte webcamsekszaak mag uitgeleverd worden aan Canada

28 juni 2016 13:44 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Rechtbanktekening Aydin C. Beeld © RTL Nieuws / Felix Guérain

De 38-jarige Aydin C. mag van de rechtbank in Amsterdam worden uitgeleverd aan Canada. Hij wordt in verband gebracht met de dood van de 15-jarige Canadese Amanda Todd, die in 2012 zelfmoord pleegde.

Het is nu aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie of C. definitief naar Canada moet voor zijn proces. Mocht het zover komen, dan duurt het vermoedelijk nog wel een tijd voordat de verdachte daar naartoe kan. In Nederland loopt namelijk ook nog een strafzaak tegen hem, die naar verwachting pas begin volgend jaar wordt behandeld. Dit proces volgt eerst.

Afpersing, kinderen lokken, bedreiging

De autoriteiten in Canada verdenken C. van afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en bezit van kinderporno met als doel die te verspreiden. In ons land staat hij ook terecht voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam. Maar Canada wil hem apart berechten voor de zaak-Todd.

Todd maakte een einde aan haar leven, nadat C. zou hebben gedreigd naaktfoto's van haar naar buiten te brengen. Ze had hierover een maand eerder een filmpje op YouTube gezet.

Straf in Nederland uitzetten

Tussen Canada en Nederland geldt een uitleveringsverdrag. De advocaat van C. had het liefst gezien dat de Todd-zaak in Nederland had plaatsgevonden. De rechtbank ging hierin niet mee.

Canada moet wel garanderen dat de verdachte, als hij wordt veroordeeld, zijn straf in Nederland mag uitzitten. De rechtbank gaf C.'s advocaat daarin gelijk, omdat de Canadese autoriteiten er niet duidelijk over zijn. De minister moet daar extra op hameren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore