Nederland

Misstanden verpleeghuizen 'heel akelig': van verkeerde medicijnen, tot vergeten ouderen

04 juli 2016 16:16 Aangepast: 04 juli 2016 21:22
Verpleeghuis (archieffoto). Beeld © ANP

Verkeerde medicijnen, een te hoge dosis insuline of ouderen voor wie vergeten is te zorgen. De misstanden die werden aangetroffen in de slechtste verpleeghuizen zijn heel akelig, zegt Anja Jonkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ heeft het afgelopen jaar extra toezicht gehouden op 150 verpleeghuisinstellingen. Over elf instellingen heeft de inspectie zeer grote zorgen en nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed en blijven onder scherp toezicht staan. Die slechtste zorginstellingen worden niet specifiek benoemd in het rapport van de IGZ dat aanstaande vrijdag verschijnt.

Morgen openbaar

De Tweede Kamer oefende daarom vandaag druk uit om de namen van de falende zorginstellingen toch openbaar te maken. "Je moet er niet aan denken dat je vandaag gaat beslissen naar welk verpleeghuis je vader of moeder gaat. Zonder te weten of het wel veilig is. Die lijst moet zo snel mogelijk openbaar", aldus Kamerlid Sjoerd Potters van de VVD. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakt daarom morgen bekend welke verpleeghuisinstellingen onder de maat presteren.

Bij verzorgingshuizen waar de zorg ver onder de maat is, gaat het om misstanden op het gebied van bijvoorbeeld medicatie en veiligheid, of het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Dat laatste is vaak nodig voor de zorg van dementerende of verwarde mensen. Het risico op ongelukken, fouten of ongelukken is er groter dan bij andere instellingen, zegt Jonkers.

Terminale zorg

"Mensen zijn over het algemeen nog zeven à acht maanden in een verpleeghuis, daar waar ze voorheen anderhalf tot twee jaar in een verzorgingshuis bleven", legt Jonkers uit. "Je hebt het dan bijna over terminale zorg, dat vraagt kennis en kunde van de medewerkers die de zorg moeten leveren. Mensen die tegenwoordig in verzorgingshuizen terechtkomen, zijn zieker of verder in het dementieproces."

Het zijn organisaties waar de inspectie gemiddeld genomen meer melding van calamiteiten en klachten over ontvangt, zegt Jonkers. "Als we op bezoek gaan, zien we dat de coördinatie slechter is dan bij andere instellingen. Zo vindt er geen dubbele controle plaats op medicatie, of de juiste dosis insuline."

`