Nederland

Bijna elke werkdag kinderontvoering in Nederland

05 juli 2016 06:09 Aangepast: 05 juli 2016 09:16
Beeld © ANP

Het aantal ontvoeringen van kinderen uit of naar Nederland is iets afgenomen. Van 247 in 2014 naar 237 vorig jaar. Dat komt gemiddeld neer op elke werkdag een ontvoering.

Driekwart van de internationaal ontvoerde kinderen keert niet terug. Behalve de daadwerkelijke ontvoeringen waren er vorig jaar ook nog 375 gevallen van een dreigende kinderontvoering. 

Het Centrum Internationale Kinderontvoeringen komt met deze cijfers op de dag dat er een nieuwe campagne begint tegen kinderontvoeringen om ouders te waarschuwen, die alleen met een kind reizen.

De meeste kinderen worden ontvoerd naar onze buurlanden, Duitsland en België. "Polen staat op nummer 3. Daarna volgen Turkije, Verenigd Koninkrijk en Spanje. Het gaat dus vaak ook om Nederlanders die in Duitsland of België wonen of werken en het kind meenemen", zegt Coskun Çörüz, directeur van het centrum.

Extra controles

Tijdens de zomervakantie gaat de Koninklijke Marechaussee extra controleren. De Marechaussee verwacht ongeveer 40 extra onderzoeken per dag en waarschuwt ouders dat ze daardoor hun vlucht zouden kunnen missen.

Dit kan voorkomen worden door in elk geval een formulier in te vullen waarop de andere ouder toestemming geeft voor de reis.

 

 

`