Nederland

'Een tegeltuin? Doodzonde, maar wel praktisch'

07 juli 2016 11:22 Aangepast: 07 juli 2016 13:06
Tuinexpert Bert Moelee. Beeld © Privéfoto

Steeds meer mensen verkiezen een tegeltuin boven het groen. Tuinexpert Bert Moelee vindt dat 'doodzonde', maar snapt het wél.

Bert Moelee heeft groene vingers. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Hij is tuinexpert en verdient zijn geld met het ontwerpen en aanleggen van tuinen. En ook Bert krijgt het steeds vaker te horen: of hij ook een tegeltuin kan aanleggen? "Tja, mensen hebben er gewoon de tijd niet meer voor", zegt hij. 

Jonge tweeverdieners

Het zijn voornamelijk jonge tweeverdieners die al dat groen uit hun tuin weren. "Als die thuiskomen van hun werk, willen ze echt niet ook nog eens onkruid wieden. Maar laatst was ik bij een ouder, gepensioneerd echtpaar met een heel groene tuin, die wilden óók alles bestraten. Het lukte hen gewoon niet meer om de boel bij te houden." Zonde vindt-ie het wel: "Ik hou echt van groen. In het straatbeeld van tegenwoordig zie je geen enkele voortuin meer met een boom." 

Thumbnail

De tuin van Bert.

Maar ook Bert moet, als een echte groen- en bloemliefhebber, erkennen: zijn tuin bestaat voor drievierde deel uit – juist – tegels. "Wel natuurstenen die in visgraatpatroon zijn gelegd", zegt hij. "Maar ja, ik heb inderdaad maar 12 vierkante meter groen. Die tegels zijn toch makkelijker als je bijvoorbeeld wilt barbecueën in de tuin."

Grasveldje? 

Tegen 'optimisten' die een grasveldje willen aanleggen in hun tuin, zegt Bert vaak: "Weet je het zeker? Ga je iedere week je tuin maaien?" Het grootste probleem van de groene tuin is al dat onkruid bijhouden. Maar daar is wel een oplossing voor: bodembedekkers, zoals maagdenpalm of de zachte ooievaarsbek (een geraniumsoort). "Die bedekken een groot deel van de aarde en zorgen dat er geen zonlicht op de grond komt. Dan gaan er geen onkruidzaden kiemen."

En voor de tegelfans die tóch een beetje groen willen: een klimop tegen de schutting is een goede optie. "Of wat grote bloempotten. Héél af en toe een paar minuten even wat onkruid wegplukken en klaar ben je."

Tegeltips van de tuinexpert 

  • Huur een goede stratenmaker/tuinier in. "Ik moet vaak bij mensen de tuin betegelen, nadat ze het eerst zelf hebben geprobeerd."
  • Stabiliseer je ondergrond goed, zodat je geen verzakkingen krijgt.
  • Een tegeltuin moet niet waterpas zijn: dan kan het regenwater niet weglopen en krijg je plassen. 
  • Houd altijd rekening met de afvoerrichting: waar wil je dat het water naartoe loopt?
  • Kies tegels die gecoat zijn, die zijn minder gevoelig voor algen en mossen, slijtage en kleurverschil. 
  • Natuursteen idem dito. "Dat is duurder, maar mooier."
  • Vind je natuursteen te prijzig? "Er zijn ook stenen met een natuurstenen toplaag. Die zijn dus niet helemaal van natuursteen, maar zo ziet het er wél uit."
  • Wil je kleinere stenen? Ga dan voor gebakken klinkers. "Dat staat mooi." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore