Nederland

Iris wil geen kinderen: 'Ik schaamde me om dat te zeggen'

14 juli 2016 16:43 Aangepast: 29 januari 2018 17:02
Beeld © Iris / Kinderloosleven

Vrouwen horen kinderen te krijgen. Het klinkt ouderwets, maar vrouwen die ze niet hebben, ervaren dat er nog steeds zo gedacht wordt. Zo ook Iris (37), die er heel bewust voor heeft gekozen om geen kinderen te krijgen. "Mensen nemen je niet serieus of denken dat je een kinderhater ben."

Jennifer Aniston schreef een open brief op de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. De 47-jarige actrice is het zat dat er continue gespeculeerd wordt over de vraag of ze zwanger is en wil gelijk afrekenen met het beeld dat een vrouw kinderen moet hebben. "Het idee heerst dat als vrouwen niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, ze niet succesvol zijn, of niet gelukkig. We zijn compleet met of zonder partner, met of zonder kind. Dat is onze eigen beslissing en alleen die van ons", schreef ze.

Gevoel kwam niet

"Ik begon me af te vragen of er iets mis was met mij"

Iris herkent dat onbegrip, vertelt ze aan RTL Nieuws. Zelf wist ze al op jonge leeftijd dat ze geen kinderen wilde. "Dan denk je nog, ik ben jong, misschien wil ik ze later wel. Maar dat gevoel kwam niet. En mijn partner, die ik 15 jaar geleden ontmoette, heeft dat ook niet."

Tot ze een jaar of 30 was, was dat dan ook gewoon een gegeven: ik wil geen kinderen. "Dan begint iedereen aan kinderen te denken en worden mensen om je heen zwanger. Dan komt het wel dichtbij. Ik begon me af te vragen of er iets mis was met mij."

Past niet in leven

Maar als ze erover sprak, werd ze vaak niet serieus genomen. "Heel veel vrouwen dachten, dat komt nog wel. Ook vriendinnen. Maar ik vind dat een kind niet in mijn leven past. En ik vind de wereld er niet leuker op geworden. De maatschappij verhard. Als je heel graag kinderen wilt dan zie je dat misschien niet als een probleem, maar ik zie dat wel zo." 

Doordat Iris geen kinderen wil, merkt ze dat mensen haar anders behandelen. "Ze denken dat ik een kinderhater ben en niet naar kinderfeestjes wil. Maar ik vind kinderen wel echt leuk. Ik kies er alleen voor om ze zelf niet te hebben." Ze raakte ook vrienden kwijt. "Een vriendin had ik 10 jaar lang, tot twee jaar geleden. Zij had een dochtertje gekregen en zei dat ze het zo jammer vond dat ze me nu niet meer kon uitnodigen voor de koffie, omdat ik niet iemand meebracht met wie haar dochter kon spelen."

Ontwijkend antwoord

"Aan zwangeren wordt nooit gevraagd waarom ze kinderen willen"

Dat onbegrip is moeilijk, ook als je er bewust voor hebt gekozen om geen kinderen te krijgen. "Als mensen vroegen waarom ik geen kinderen had, betrapte ik me er in het verleden wel eens op dat ik een antwoord wilde geven waaruit ze niet konden opmaken dat het een bewuste keuze was." 

Iris begon de site kinderloosleven.nl, waarop mensen die bewust of ongewild kinderloos zijn hun ervaringen kunnen delen. Ook op het forum hoort ze vaak van mensen dat juist bewust kinderloze moeders veroordeeld worden. "Aan zwangeren wordt nooit gevraagd waarom ze kinderen willen. Aan vrouwen die er geen hebben, wordt wel steeds naar de reden gevraagd."

Alleen oud

Ook zij kent de nadelen van kinderloos zijn. "Ik heb wel getwijfeld. Me afgevraagd of ik geen vreselijke fout maakte. Straks is het te laat. En dat gevoel heb ik nog steeds wel eens. Als ik oud ben dan heb ik niemand. Nu hebben mijn vrienden kleine kinderen, die worden groter en dan zijn ze er wat minder mee bezig, maar straks krijgen ze kleinkinderen en dan is er weer zo'n periode waarin ik met mijn keuze wordt geconfronteerd. En toch, ondanks die twijfels wil ik ze niet, dat is een gevoel."

Ze hoopt dat de brief van Jennifer Aniston ervoor zorgt dat mensen zich wat meer kunnen verplaatsen in een ander. "Hopelijk geeft hij wat stof tot nadenken. Zoals Halina Reijn dat met haar verhaal deed. Ik heb geaccepteerd dat ik geen kinderen wil en schaam me daar niet meer voor. Maar toen ik jonger was had ik niet gedacht dat die acceptatie zo moeizaam zou gaan."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore