Nederland

Zomerschool populairder dan ooit: 'Het is een extra kans'

14 juli 2016 15:55 Aangepast: 17 juli 2016 17:49
Nii Ankra Ankrah

Twee weken langer in de schoolbanken om toch over te kunnen gaan of om je cijfers op te halen. Steeds meer scholen bieden een zomerschool aan en steeds meer scholieren doen mee aan het programma. Dit jaar meldden zich ruim 13.000 leerlingen aan. Dat is ruim drie keer zoveel als vorig jaar.

Nii Ankra Ankrah (16) was een van de vele scholieren die vorig jaar 's zomers in de schoolbanken zat om zijn onvoldoende voor wiskunde op te krikken. Ook wilde hij zijn 6 voor biologie graag opvijzelen. Met succes: hij haalde twee zevens en inmiddels heeft hij zijn vmbo-t-diploma op zak.

"Het fijne aan de zomerschool is dat je veel geconcentreerder kunt werken", zegt de scholier van het Amsterdamse Over-Y College. "Normaal zitten we met zo’n 30 man in de klas, nu waren het er 17."

Individuele aandacht

In plaats van dat er klassikaal werd lesgegeven, liepen er meerdere leraren rond, die veel individuele aandacht gaven, vertelt hij. "Ik vind de zomerschool daarom beter dan gewoon onderwijs. Het waren ook heel goede leraren, ze waren jonger en begrepen ons beter."

Nii zegt dat hij het hele jaar nog profijt van de zomerschool heeft gehad. "Tijdens de zomerschool is de tangens me bijvoorbeeld goed uitgelegd. In de vierde klas kwam die stof bij wiskunde geregeld terug."

Extra kans

De scholier noemt de zomerschool een 'extra kans'. "Er zaten veel leerlingen tussen die zonder de zomerschool niet over konden naar de volgende klas." Alle 17 leerlingen van het Over-Y College die in de derde klas de zomerschool volgden, zijn inmiddels geslaagd, meldt de school.

Nii wilde in eerste instantie na het vmbo-t naar de havo, maar ziet hier nu toch van af. "Ik ben erachter dat ik niet echt een leertype ben. Ik ga nu een sportopleiding doen."

Lekker weer

Of hij het niet erg vond om twee weken langer in de schoolbanken te zitten, toen de vakantie eigenlijk al begonnen was? "Nee, ik was met een paar vrienden. Het duurde niet de hele dag. En het was lekker weer, dus in de pauzes konden we buiten zitten."

De zomerschoolfeiten

  • In 2013 werd er voor het eerst met de zomerscholen geëxperimenteerd.
  • Er deden toen 241 leerlingen mee, 85 procent mocht daarna naar de volgende klas.
  • Op basis van de succesvolle pilots besloot het kabinet structureel 9 miljoen euro beschikbaar te stellen.
  • In 2015 kregen 121 zomerscholen subsidie, nu 135.
  • In 2015 ging 83 procent van de 3.892 leerlingen na het volgen van de zomerschool alsnog over.
  • Dit jaar doen er naar verwachting ruim 13.000 scholieren mee.
  • De zomerschool lijkt een goedkope oplossing voor zittenblijven. Volgens het CPB kosten zittenblijvers de schatkist namelijk jaarlijks 500 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`