Nederland

Akkoord over schadevergoedingen nabestaanden MH17

17 juli 2016 16:30 Aangepast: 17 juli 2016 16:45
Beeld © ANP

Precies twee jaar na de ramp met vlucht MH17 hebben de meeste nabestaanden een akkoord gesloten met Malaysia Airlines over een schadevergoeding.

Dat laat advocaat Evert Wytema van het kernteam van advocaten aan RTL Nieuws weten. "Met de meeste nabestaanden is overeenstemming bereikt over de contouren van een deal, de details worden op dit moment uitgewerkt", aldus Wytema. De verwachting is dat de afspraken binnen enkele weken formeel rond zullen zijn. Welke bedragen de nabestaanden krijgen, is niet bekendgemaakt.

Voor een kleine groep mensen is nog geen deal gesloten. Daarover wordt de komende tijd verder onderhandeld. Voor de grootste groep nabestaanden hoeven er dus geen slepende gerechtelijke procedures aan te pas te komen. "Een aantal van onze cliënten is opgelucht dat ze deze fase kan afsluiten", zegt advocaat Wytema.

Een team van zes letselschadeadvocaten heeft de afgelopen anderhalf jaar namens nabestaanden van 182 slachtoffers onderhandeld met luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines over de schadevergoedingen.

Wereldwijd

Er zijn wereldwijd afspraken gemaakt. Ook nabestaanden van omgekomen passagiers uit Maleisië en Australië hebben een akkoord bereikt. "Met tweederde van de nabestaanden zijn afspraken gemaakt over de schadevergoeding", bevestigt ook Robert Pessers, advocaat van Malaysia Airlines.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders.

Wettelijke termijn gesloten

Het is belangrijk dat nabestaanden een overeenkomst hebben gesloten want vandaag - 17 juli 2016, precies twee jaar na de ramp  – sluit de wettelijke termijn waarbinnen nabestaanden zich kunnen melden. Dat is afgesproken in het verdrag van Montréal, om te voorkomen dat nabestaanden zich vele jaren later nog melden met een schadeclaim bij een vliegmaatschappij.

Nabestaanden hebben nog wel claimrecht bij andere partijen die mogelijk aansprakelijk zijn. Of dat soort claims er komen, is onder andere afhankelijk van het strafrechtelijk onderzoek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie op dit moment doet naar de daders.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Robin van Hijfte en Jildou van Opzeeland / RTL Nieuws
`