Nederland

Wie zijn de Soldiers of Odin?

20 juli 2016 15:14 Aangepast: 20 juli 2016 15:49
De Soldiers of Odin zijn vooral actief in Scandinavië.

De Soldiers of Odin hebben nu ook in Nederland van zich laten horen. Hun actie in Winschoten, waarbij ze eigenhandig een asielzoeker oppakten, is nieuw voor ons land. Maar waar komen de Soldiers of Odin vandaan?

De groep ontstond in het najaar van 2015 in een Fins stadje, als reactie op de vluchtelingenstroom die het land binnen kwam. Soldiers of Odin dragen zwarte jacks met een Viking op de rug die de nationale vlag over z'n mond heeft. De groep is vernoemd naar Odin, in de Noorse mythologie de Koning der Goden.

Burgerpatrouilles

Het doel van de Soldiers, vooral mannen, is naar eigen zeggen het veilig houden van de straten. De leden van de groep organiseren burgerpatrouilles 'om de politie te helpen met toezicht'. Volgens de Soldiers of Odin kan de politie alle vluchtelingen niet aan. Maar de politie heeft in een aantal landen al gezegd dat ze niet op hulp van de groep zitten te wachten.

Ook zijn er in Finland al een aantal Soldiers of Odin in opspraak geraakt door racistische uitlatingen, nazi-symbolen en foto's van wapens op hun eigen Facebookaccounts.

Niet van gediend

Inmiddels duiken de Soldiers of Odin buiten Finland op, onder meer in Noorwegen, Ierland en Estland. De Estse premier is er niet van gediend: "In Estland worden de wet en de openbare orde gehandhaafd door de politie. Zelfstandig opererende bendes vergroten op geen enkele manier het veiligheidsgevoel van de mensen, integendeel."

In Nederland zouden zeven chapters van de groep actief zijn, schrijft Soldiers of Odin op Facebook. De groep noemt zichzelf 'Kritisch ten aanzien van immigratie, maar toch een op straat patrouillerende club die veiligheid creëert'. "Gezien de politiek en justitie onze eigen mensen niet wil beschermen, zullen we het zelf moeten doen."

Asielzoeker opgepakt

Soldiers of Odin kwam in het nieuws omdat ze dit weekend een asielzoeker zeggen te hebben opgepakt die verschillende vrouwen, onder wie een 12-jarig meisje, zou hebben lastiggevallen. 

De PvdA heeft Kamervragen over de groep gesteld. De partij noemt het 'ongehoord dat geüniformeerde gangachtige bendes of groepen straatpatrouilles houden op burgers die in hùn ogen zich verkeerd gedragen'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore