Nederland

Amsterdamse stellen gaan het vaakst uit elkaar, Urkse het minst vaak

05 augustus 2016 05:19 Aangepast: 05 augustus 2016 15:36
Beeld © iStock

Als je trouwt of gaat samenwonen met je partner, wil je natuurlijk dat jullie relatie zo lang mogelijk standhoudt. In Amsterdam heb je daar de minste kans op: daar is het percentage stellen dat uit elkaar gaat het hoogst.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo vaak gaan stellen uit elkaar in jouw gemeente

Dat blijkt uit cijfers die afkomstig zijn van het CBS. In Amsterdam ging in 2014 maar liefst 10 procent van de stellen uit elkaar. In Urk, de gemeente waar relatief de minste stellen uit elkaar gingen, ligt dat percentage veel lager: op minder dan 1 procent. 

Na Amsterdam gingen in Groningen, Schiermonnikoog en Delft de meeste stellen uit elkaar. Na Urk hielden relaties het best stand in Rozendaal, Staphorst en Zederik.

Verklaring

Demograaf Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam heeft wel een verklaring voor het feit dat relaties in Amsterdam minder bestendig zijn dan in Urk. "In Amsterdam wonen veel werkende, economisch zelfstandige vrouwen. Stellen zijn er minder vaak getrouwd, maar wonen samen. Dat brengt minder verplichtingen met zich mee. Je hebt dan alleen een verplichting naar de ander toe."

In plaatsen als Urk en Staphorst is de bevolking volgens Latten traditioneler ingesteld. "In gelovige gebieden zijn vrouwen minder geëmancipeerd. Ze zijn vaker huisvrouw of moeder en hechten minder aan individuele wensen. Daarnaast verplichten deze koppels zich vanuit hun geloof om bij elkaar te blijven."

Wil je zien hoeveel stellen er in jouw gemeente uit elkaar gingen? Bekijk het in Buurtfacts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`