Nederland

Veel klachten over mobiel bereik in huis

18 juni 2017 21:14 Aangepast: 21 juni 2017 18:28
Beeld © RTL Nieuws

Alles voor elkaar in je mooie nieuwbouwhuis, maar niet kunnen bellen. Het overkomt veel mensen. Providers krijgen veel klachten.

​Voor steeds meer Nederlanders is het bereik in hun eigen huis waardeloos. Huizen worden tegenwoordig zó goed geïsoleerd, dat het telefoonsignaal niet of nauwelijks door de muren komt.

Steeds meer klachten

Cijfers zijn er niet, maar uit een rondgang van RTL Nieuws onder de telecomaanbieders blijkt dat isolatie in nieuwbouw tot steeds meer klachten leidt.

Agentschap Telecom, de toezichthouder op het gebied van telecommunicatie, erkent het probleem. Zij leggen uit dat isolatie de boosdoener is. Nieuwbouwhuizen bevatten vaak veel beton- en staalconstructies, en op de ramen wordt een zonwerende coating aangebracht. De radiosignalen van het mobiele telefoonverkeer worden zo gereflecteerd óf geabsorbeerd.

Gevolg is dat de kwaliteit van de verbinding binnen slecht wordt. Soms zó slecht dat je de mobiele telefoon helemaal niet meer kan gebruiken.

Provider niet verantwoordelijk

Providers zoeken naar oplossingen, al zijn ze formeel niet verantwoordelijk voor het signaal binnen jouw huis.

Wat kun je doen tegen slechte ontvangst?

Wie binnenshuis ook slecht bereik heeft, heeft wellicht wat aan de volgende tips:

  • Onderzoek aan de hand van de dekkingsstreepjes op de telefoon waar in huis de verbindingen het beste zijn en houd de telefoon dan rechtop. 
  • Kijk of een andere telefoon of een andere provider betere verbindingen oplevert op de plaatsen waar je je telefoon het meest gebruikt. Je kunt dan overwegen over te stappen.
  • Je kan je provider vragen een versterker in je huis te plaatsen. Die pakt het mobiele signaal van buiten op en zet dit door naar binnen. Het gaat dan om een eenvoudig zelf te installeren mini basisstation (femtocell).
  • Bellen via internet met een wifi-verbinding. Sommige providers bieden dit 'wifibellen' aan, zoals Vodafone.

 

`