Nederland

Homoseksuelen voelen zich minder veilig dan vijf jaar geleden

05 augustus 2016 13:00 Aangepast: 30 juli 2017 18:30
Beeld © ANP

Je zou in 2016 misschien anders verwachten, maar lesbiënnes, homo-, bi- en transgenders voelen zich steeds minder veilig. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws die is ingevuld door ruim duizend LHBT's. Bijna 40 procent geeft aan zich minder veilig te voelen dan vijf jaar geleden.

De enquête is gedaan in aanloop naar de Canal Parade morgen, het slotstuk van de Europride. Een evenement ter bevordering van de emancipatie en acceptatie van homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders.

Negatieve reacties

Uitschelden, nafluiten of bedreigd worden: ruim 80 procent van de respondenten heeft wel eens negatieve reacties gekregen over hun seksuele geaardheid. Uit de enquête blijkt dat 39 procent van de respondenten niet durft te zoenen in het openbaar. 24 procent durft niet hand in hand over straat te lopen.

Bijna twee maanden geleden was er in het Amerikaanse Orlando een aanslag in de homobar Pulse. De 29-jarige Omar Mateen schoot 49 bezoekers dood. De brute aanslag heeft ook zijn weerslag gehad op Nederlandse LHBT's. 

Bewuster van kwetsbaarheid

Ruim vijftig procent van de respondenten zegt tijdens het uitgaan bewuster te zijn van zijn of haar kwetsbaarheid en is alerter op verdachte situaties en personen. 27 procent geeft aan zich er niet mee bezig te houden tijdens het uitgaan. 

Toch laten de meeste LHBT's zich niet weerhouden om naar de Canal Parade van de Gay Pride te gaan. Zo'n 15 procent geeft aan door de aanslag in Orlando te twijfelen of ze wel moeten gaan. Vijf procent gaat daardoor niet. Het grootste deel houdt zich echter niet bezig met een eventuele aanslag en gaat gewoon. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

`