Doden na behandeling Duitse kankerkliniek

Meldingen van patiënten Duitse kankerkliniek stromen binnen

09 augustus 2016 11:47 Aangepast: 09 augustus 2016 12:22
De alternatieve kankerkliniek Klaus Ross Center in het Duitse Bracht wordt onderzocht. Beeld © ANP

Na een oproep van de politie hebben de eerste 26 patiënten van de omstreden Duitse kliniek voor alternatieve kankerbehandeling zich gemeld. Voor iedereen die is behandeld bestaat volgens de gezondheidsinspectie een concreet gezondheidsrisico.

Die oproep kwam nadat er vorige week drie patiënten, waaronder twee Nederlanders, stierven na een behandeling met glucoseblokkers in de Klaus Ross Kliniek. De Duitse inspectie voor de gezondheidszorg deed vervolgens aangifte tegen eigenaar Klaus Ross, tegen wie ook een onderzoek van de politie en het Duitse Openbaar Ministerie loopt.

Reden voor de Duitse en Nederlandse autoriteiten om afgelopen donderdag alle patiënten van de kliniek voor alternatieve geneeskunde op te roepen. Ook mensen die al langer geleden zijn behandeld worden gevraagd zich te melden. De politie liet weten dat er 'zowel bij de Duitse als Nederlandse autoriteiten zorg is voor medische complicaties bij anderen die in deze kliniek behandeld zijn'.

Eerste meldingen

Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen tot dusver veertien meldingen binnen, waarvan de helft werd doorgestuurd naar de politie voor nader onderzoek. Ook de Duitse politie ontving acht meldingen en de politie Oost-Nederland vier meldingen.

In opdracht van het Openbaar Ministerie in Krefeld werd de kliniek van Ross doorzocht. Daarbij zijn onder meer patiëntendossiers en gebruikte medicamenten onderzocht. De kliniek reageerde geschokt en liet weten dat zij volledig meewerken aan het politieonderzoek.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore