Nederland

KLM: 12.000 passagiers in problemen door staking

03 augustus 2016 12:06 Aangepast: 30 juli 2017 19:00
Beeld © ANP. Grondpersoneel van KLM voert actie voor een betere cao

Vlieg je vanavond met KLM? Dan moet je waarschijnlijk een hoop geduld hebben. De maatschappij verwacht dat 12.000 passagiers de dupe worden van de staking van het grondpersoneel die voor vanavond staat gepland. Vakbond FNV voert actie voor een nieuwe cao.

Het vakbondspersoneel zal tussen 19.30 en 21.00 uur geen bagage inladen en geen vliegtuigen naar de startbaan duwen. Daarmee zetten zij hun eisen voor onder andere één procent loonsverhoging voor al het personeel en meer vaste banen kracht bij.

De stakingen komen na maandenlang getouwtrek tussen de bond en de luchtvaartmaatschappij over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Niet in verhouding

KLM vindt dat de schade die wordt aangericht door de acties niet in verhouding staat tot het aantal werknemers dat daadwerkelijk het werk neerlegt. Volgens het bedrijf zouden 'slechts' 150 tot 250 FNV-leden staken. Maar deze 'kleine groep' zorgt er dan wel voor dat een grote groep mensen vertraging oploopt, een overstap mist of geen bagage heeft op de plaats van bestemming.

Klanten die vanavond willen vliegen wordt op voorhand aangeraden om de website goed in de gaten te houden. KLM probeert de staking vanmiddag nog wel te laten verbieden door de rechter, via een kort geding. De zaak begint om half twee.

Rotweek

Het is sowieso al geen beste week voor KLM. De vliegmaatschappij kampte al meerdere keren met storingen in het bagagesysteem, waardoor duizenden mensen op hun bestemming arriveerden zonder hun spullen.

Meer op rtlz.nl:

9000 koffers achtergebleven op Schiphol

Grondpersoneel KLM schroeft acties op, KLM wil staking verbieden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`