Nederland

Asscher: Boerkiniverbod in Nederland is een bizar idee

18 augustus 2016 15:22 Aangepast: 18 augustus 2016 17:11
Minister Asscher. Beeld © ANP

Het kabinet ziet een boerkiniverbod in Nederland niet zitten. In Frankrijk is er een discussie gaande over het verbieden van deze badkleding. Een aantal Franse burgemeesters heeft de boerkini in de ban gedaan en krijgt hierin steun van de Franse premier Manuel Valls.

PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt een boerkiniverbod een 'bizar idee', zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het is niet de goede oplossing. Het probleem is dat sommige mensen het achterlijke idee hebben dat een vrouw zich niet mag laten zien. Dat is het probleem dat we zouden moeten bestrijden. Een vrouw bepaalt zelf wel wat zij draagt."  

Ongemak

Asscher snapt dat het tot 'ongemak kan leiden als mensen op een rare manier het water ingaan'. "Maar voor een verbod moet je een goede reden hebben, en die zie ik niet." 

PVV-leider Geert Wilders zou wel graag een boerkiniverbod invoeren. "Ten eerste is het een teken van vrouwenonderdrukking, ten tweede is het een symbool van een ideologie, de islam, die ons de oorlog heeft verklaard. We staan ook geen badpakken van de nazi's toe, een andere totalitaire ideologie die ons ooit de oorlog heeft verklaard."

Thumbnail

Een model laat de de boerkini zien. Foto: AFP. 

`