Nederland

Diplomaten uit Rusland en Ghana vaakst betrokken bij verkeersdelict

20 augustus 2016 07:26 Aangepast: 20 augustus 2016 08:21

De politie in Den Haag doet een boekje open over verkeersovertredingen door buitenlandse diplomaten. En wat blijkt? Ghana en Rusland leveren de meeste brokkenpiloten.

Beide landen waren van 2012 tot 2016 twaalf keer betrokken bij een verkeersdelict, zoals rijden onder invloed of doorrijden na een aanrijding. Samen waren ze goed voor ruim twee derde van alle 35 zaken waarbij in die periode leden van het diplomatencorps betrokken waren.

Andere misdrijven

Vertegenwoordigers van ambassades en internationale organisaties begaan ook andere misdrijven. Van 2012 tot 2016 waren de diplomaten (of hun familieleden) elf keer verdachte bij incidenten zoals mishandeling, openbare dronkenschap of agressief gedrag. Drie keer waren ze verdachte van 'kleine criminaliteit' als winkeldiefstal.

In dit soort zaken wordt niet bekendgemaakt om welk land het gaat om de relatie met de betrokken staten niet te beschadigen. Bij ernstiger incidenten met diplomaten stelt de politie het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte.

Wangedrag van diplomaten

Vooral over het wangedrag van diplomaten in het verkeer is geregeld ophef. Vorig jaar werd duidelijk dat Russische vertegenwoordigers in Nederland ook koploper waren als het gaat om het niet-betalen van verkeersboetes. Georgië en Azerbeidzjan stonden op twee en drie.

Bij elkaar zijn alle diplomatieke vertegenwoordigers in Nederland jaarlijks goed voor tienduizenden euro's aan onbetaalde verkeersboetes.

Niet gestraft

Diplomaten die de wet overtreden, kunnen daarvoor door Nederland niet worden gestraft. Soms stuurt het ministerie van Buitenlandse Zaken een brief aan de desbetreffende ambassade en is de zaak daarmee afgehandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore