Nederland

GGZ Drenthe betaalt ex-bestuurder door

13 juli 2016 11:22 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © ANP

De kwakkelende zorginstelling GGZ Drenthe betaalt een vertrokken bestuurder vrijwel zijn volledige bestuurderssalaris door tot aan zijn pensioen. Dat blijkt uit de zojuist verschenen jaarrekening van Espria, de moeder van GGZ Drenthe.

GGZ Drenthe bevindt zich financieel in zwaar weer. Vorig jaar boekte de instelling een verlies van 4,6 miljoen euro op een omzet van 160 miljoen euro. Het jaar ervoor maakte de instelling een verlies van 6,1 miljoen euro. Als gevolg van de verliezen voldeed GGZ Drenthe niet meer aan de kredietafspraken met haar banken. De instelling moest vorig jaar 137 voltijdsbanen schrappen, en verwacht komende jaren nieuwe ontslagrondes.

Begin vorig jaar legde bestuurder Erik van der Haar zijn functie neer, omdat de instelling de bestuurstop wilde stroomlijnen en geld wilde besparen. Nu blijkt dat Van der Haar echter gewoon op de loonlijst bleef staan. Vorig jaar ontving hij een beloning van 256.175 euro. Dat is een fractie minder dan de beloning die hij als bestuurder ontving.

'Belangrijke rol'

Navraag leert dat Van der Haar na zijn vertrek als bestuurder voor de zorginstelling bleef werken als ‘intern toezichthouder kwaliteit’. Volgens woordvoerder Peter ter Horst is hij daarmee "verantwoordelijk voor de kwaliteitstoetsing binnen het bedrijf. Dat is een belangrijke rol."

Espria blijkt Van der Haar door te betalen tot aan zijn pensioen, in oktober 2016. "In dit soort situaties is het gebruikelijk dat een bestuurder een vertrekregeling krijgt", aldus de woordvoerder. "Maar in plaats van een zak geld mee te geven, kiest deze instelling ervoor om iemand nog iets zinvols te laten doen."

Prijskaartje: 448.000 euro

Onder de Wet Normering Topinkomens geldt sinds begin 2013 een maximum ontslagvergoeding van 75.000 euro voor bestuurders van (semi-)publieke instellingen. Voor bestuurders die al in dienst waren vóór 2013, wordt daar vaak van afgeweken. De regeling van Van der Haar kost GGZ Drenthe 448.000 euro.

Uit de jaarrekening blijkt verder dat GGZ Drenthe de vorige zomer vertrokken directeur Hans van der Sluis een ontslagvergoeding van 75.000 euro betaalde. Vorig jaar meldde RTL Nieuws al dat een andere Espria-dochter, Evean, een ex-directeur een ontslagpremie van 150.000 euro mee gaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`