Nederland

Selfies oorzaak van hoofdluis bij middelbare scholieren

29 augustus 2016 06:17 Aangepast: 30 juli 2017 13:30
Beeld © ANP

Hoofdluis blijkt voor veel meer mensen een kopzorg te zijn dan tot nu gedacht. De hoofdluis wordt vooral beschouwd als een probleem voor de basisscholen, maar dat is achterhaald.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat 28 procent van de basisscholieren hoofdluis heeft. Maar het blijkt veel meer dan gedacht ook op de middelbare school voor te komen: 19 procent. Bij kinderen jonger dan vier jaar is dat 17 procent.

Selfies

"Ik denk dat het verklaarbaar is door het gedrag van de middelbare scholieren. Ik denk dat ook daar veel geknuffeld wordt. En bij het maken van selfies komen de haren van jongeren in contact met elkaar, waardoor hoofdluis kan worden overgedragen", zegt hoofdluisdeskundige Desiree Beaujan van het RIVM. 

Voorlichtingscampagnes over hoofdluizen waren tot nu niet gericht op middelbare scholen. Maar dat moet gaan veranderen. "Wij hebben nu onze campagne aangepast. Het is voor ouders goed om te weten dat het ook op de middelbare school voorkomt, want er zijn natuurlijk geen hoofdluisouders op de middelbare school." Het RIVM adviseert ouders om zelf de haren van middelbare scholieren geregeld te controleren. 

Andere resultaten van het onderzoek:

  • Driekwart van de hoofdluismeldingen komt van meisjes. Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens. 
  • Volwassenen melden het minst vaak hoofdluis: 11 procent.
  • Gemiddeld meldde bijna 2 op de 10 deelnemers van het onderzoek hoofdluis.

Luis in je haar? Kammen!

Als er eenmaal hoofdluis is, is het belangrijk om dezelfde dag te starten met de behandeling. Twee weken lang elke dag het haar doorkammen met een fijntandige kam (bijvoorbeeld een luizenkam), eventueel in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Op dit filmpje zie je hoe het werkt. Ook is het belangrijk dat familieleden, vrienden van de kinderen, en sportclubs worden ingelicht. Wanneer anderen in de omgeving niet gelijktijdig controleren en behandelen, is de kans groot dat de hoofdluis snel weer terugkomt. 

Bron: RIVM

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore