Nederland

'Bel het restaurant als je ziek bent geworden na het eten'

30 augustus 2016 13:59 Aangepast: 31 augustus 2016 05:23
(Archieffoto) Beeld © iStock

Voor het eerst kunnen we de namen opzoeken van de restaurants die zijn gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Maar moet je als restaurantgast aan de bel trekken als ergens iets mis lijkt? Mac van Dinther, restaurantcriticus van de Volkskrant, twijfelt.

Heb je weleens gegeten in een restaurant waarvan je achteraf dacht: dat was niet in de haak?

"Een paar keer. Eén keer in een studentenmensa en één keer in The Fat Duck, destijds het beroemdste restaurant van de wereld. Daarvan werd later bekend dat ze kampten met een hardnekkige besmetting met het norovirus. Dat veroorzaakt onder meer buikgriep. Maar toch kan ik niet met zekerheid zeggen dat mijn ziekte na afloop aan het eten te wijten was. En dat is vaak het grote probleem: hoe weet je zeker dat jouw aanval van misselijkheid komt doordat je iets verkeerds hebt gegeten? Je eet vaak van alles en nog wat. Ga dan maar eens aanwijzen waardoor het komt. Dat is hartstikke moeilijk."

Maar kan de gast er iets van zeggen?

"Natuurlijk. Ik zou niet op het idee komen om de NVWA te bellen. Maar als je sterk het idee hebt dat het eten niet in de haak was, kun je best de volgende dag contact opnemen met zo'n restaurant en er iets van zeggen. Zo van: ik weet niet of jullie meer klachten hebben gehad, maar ik ben gisteravond bij jullie wezen eten en na afloop werd ik ziek. Een goede restauranteigenaar trekt zich daar iets van aan."

Punt is natuurlijk dat het in deze gevallen niet altijd om goede restauranteigenaars zal gaan.

"Klopt, daarom is het ook prima dat er gecontroleerd wordt door een instantie als de NVWA. Geen misverstand daarover. Maar ik geloof niet dat je je in Nederland grote zorgen hoeft te maken als je een restaurant binnenstapt. Als de NVWA bij ons thuis zou komen kijken, zou er niet één keuken worden goedgekeurd. Dan worden we allemaal subiet gesloten. Want wat we zelf allemaal uithalen met onze snijplanken en onze spulletjes... En trek in een gemiddeld huishouden de koelkast maar eens van de muur. Je wilt niet weten wat voor gorigheid je tegenkomt."

In Wales is de situatie sterk verbeterd nadat de inspectie deurstickers ging uitdelen met een cijfer voor hygiëne en voedselveiligheid. Goed idee?

"Dat lijkt me een heksenklus. Dan moet je elk restaurant en elke snackbar om de zoveel tijd controleren, anders is het een wassen neus. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen waarschuwingsstickers uit te delen, bij wijze van zichtbare bestraffing: dit restaurant is gewaarschuwd door de NVWA. Aan de andere kant: ik ben er helemaal niet op tegen om er gewoon maar op te vertrouwen dat zo'n controledienst de tent twee of drie keer goed inspecteert en daarna zegt: het is weer oké."

Als je sterk twijfelt aan de kwaliteit van een restaurant, wat moet je dan doen?

"Weglopen. Maar als je dan toch wilt blijven zitten: vermijd alles wat rauw is. Eet vooral geen schaaldieren, want dat is altijd link in een restaurant waar het met de hygiëne niet best gesteld is. Eet alleen goed doorgekookte of gefrituurde spullen. Neem China: de eettentjes zien er soms ronduit smerig uit en toch wordt er zelden iemand ziek. Want alles wordt in de hete olie of vloeistof bereid."