Nederland

YouTube geeft 2 miljard aan artiesten, maar dat is 'niet genoeg'

13 juli 2016 13:02 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Beeld © Bloomberg

Google verdient goud geld met YouTube-video's die inbreuk maken op het auteursrecht van artiesten. Daar zijn platenmaatschappijen en filmstudio's boos om, want zij vinden dat ze meer geld moeten krijgen dan de 2 miljard dollar die Google inmiddels aan hen heeft betaald.

Alle video's op YouTube worden gescand door Content ID, Googles algoritme dat bekijkt of video's materiaal gebruiken waarop copyright berust. Als dat het geval is, krijgt de rechthebbende twee keuzes: of de video (volgens Google meestal geüpload door een fan) wordt offline gehaald, of ze kunnen geld verdienen via advertenties.

Google maakt vandaag bekend dat het meer dan 2 miljard dollar heeft uitgekeerd aan rechthebbenden die voor de tweede optie kozen, zoals platenmaatschappijen en filmstudio's. In oktober 2014 werd de eerste mijlpaal van 1 miljard dollar behaald. Geld dat rechthebbenden volgens Google hebben verdiend zonder dat ze er iets voor hoeven te doen - ze hebben de video's namelijk niet zelf geüpload.

In de clinch

Maar de entertainmentindustrie blijft boos op Google. Taylor Swift is één van de honderdtachtig artiesten die openlijk hebben geklaagd over het copyrightsysteem van YouTube. Volgens hen kunnen YouTube-gebruikers 'veilig inbreuk op het auteursrecht maken', zolang ze de video maar verwijderen als dit wordt geëist.

Totdat een video wordt verwijderd, verdient Google er geld aan. Daar ergert ook de Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zich aan. "We vinden YouTube een goed platform, maar rechthebbenden verdienen bij ons meer aan Spotify of Apple Music dan aan YouTube. En dat terwijl YouTube veel groter is", zo laat woordvoerder Frank Janssen weten. Volgens Google luisteren Spotify-gebruikers veel meer uren naar muziek dan YouTube-gebruikers.

Buma/Stemra wil dat de Europese wet wordt aangepast, zodat partijen als YouTube, Facebook en Soundcloud worden gedwongen om rechthebbenden een 'eerlijke vergoeding' te geven of gewoon copyright beschermd materiaal te mijden. "Op YouTube vind je ook geen porno, dus het moet wel mogelijk zijn om specifieke content te weren. Waarom zou dat niet met bijvoorbeeld muziek kunnen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore