Nederland

Ouders bezorgd om ongewenste foto's van hun kind op internet

30 september 2016 17:00 Aangepast: 06 november 2017 13:33
Een meisje maakt een selfie (archieffoto). Beeld © ANP XTRA

Ruim een kwart van de ouders heeft weleens meegemaakt dat iemand tegen hun zin beelden van hun kinderen op internet zette. Privacy-expert Maurits Martijn waarschuwt ouders dat ze voorzichtiger moeten zijn.

Bijna twee derde van de Nederlandse ouders (65 procent) deelt soms beelden van hun kinderen op sociale media, blijkt uit een enquête onder duizend ouders van RTL Nieuws in samenwerking met Ouders Online. Van hen zegt de overgrote meerderheid (82 procent) dat die beelden alleen bedoeld zijn voor de ogen van familie en vrienden. Maar experts waarschuwen dat die bekenden niet de enige zijn die meekijken.

Trots

Als reden voor het online plaatsen van de foto's geven de meeste ouders aan (73 procent) dat ze trots zijn op hun kinderen. De helft van de ouders (53 procent) wil familie en vrienden graag op de hoogte houden van de ontwikkeling van hun kinderen.

Meestal worden de beelden gedeeld op Facebook (94 procent), maar met 90 procent is ook WhatsApp erg populair bij de Nederlandse ouders.

Groot risico

Journalist en privacy-expert Maurits Martijn vindt dat ouders zorgvuldiger moeten omspringen met de foto's van hun kinderen. Ze zien de gevaren niet, zegt hij in een gesprek met RTL Nieuws. "Ik vertrouw een partij als Facebook niet."

Dit zijn de opvallendste resultaten uit het onderzoek:

  • 27 procent van de ouders zegt dat er weleens foto's of video's van hun kinderen online zijn gezet zonder dat ze dat willen.
  • 65 procent van de ouders plaatst weleens foto's van hun kinderen op internet
  • 35 procent van de ouders doet dat niet
  • Bijna driekwart (73 procent) van de ouders die beelden van hun kinderen op internet zetten, doet dat 'omdat ze trots zijn' op hun kinderen.
  • Ruim de helft (53 procent) doet het om familie en vrienden op de hoogte te houden van hun ontwikkeling.
  • 80 procent van de ouders die géén foto's van hun kinderen op internet plaatsen, doet dat om hen 'te beschermen' omdat ze niet weten wat er met die beelden gebeurt.
  • 82 procent van de ouders die weleens foto's van hun kinderen op internet plaatsen, zegt dat die alleen door bekenden gezien mogen worden.
  • 21 procent van de ouders vindt het onverantwoord als ouders foto's van hun kinderen op internet zetten.

Meer op rtlnieuws.nl:

`