Nederland

Rotterdam wil 'kwetsbare' vrouwen verplichten spiraaltje te gebruiken

01 oktober 2016 07:54 Aangepast: 01 oktober 2016 10:30
Beeld © ANP

Wie kinderen niet veilig en gezond op kan voeden, moet kunnen worden verplicht voorbehoedsmiddelen te gebruiken. De gemeente Rotterdam wil dat er een wet komt waarin dit wordt vastgelegd.

Maar aan die wens zitten nogal wat haken en ogen: zo'n wet druist in tegen het grondrecht van ouders om kinderen te krijgen, en is bij eerdere pogingen om die reden dan ook afgeschoten.

Ernstige verwaarlozing en mishandeling

Toch probeert Rotterdam het nog een keer, omdat er in die stad telkens weer schrijnende gevallen zijn waarin kinderen de dupe zijn. De gemeente loopt steeds maar weer aan tegen gevallen van ernstige verwaarlozing en mishandeling. Soms komen kinderen daarbij zelfs om het leven.

"Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden", zegt CDA-wethouder Hugo de Jonge. "Veilig en gezond opgroeien is net zo'n fundamenteel recht als kinderen krijgen. En wij kiezen voor het kind."

Spiraaltje of hormonaal implantaat

Als het aan De Jonge ligt, gaat de wet gelden voor 'onmachtige' ouders. Dat zijn meestal vrouwen die verslaafd zijn, psychische problemen hebben of verstandelijk beperkt zijn. Zij zouden verplicht een spiraaltje moeten laten inbrengen, of een hormonenimplantaat in de arm.

Rotterdam start nu een project waarbij 'kwetsbare ouders' via gesprekken ertoe worden overgehaald voorbehoedmiddelen te gebruiken. Deze methode wordt al in Tilburg toegepast, en met succes. Vier op de vijf vrouwen uit de doelgroep gebruikt daar nu vrijwillig anticonceptie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Zoontje Moniek en Arjan werd direct na geboorte uit huis geplaatst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore