Nederland

Frieda (30): 'Mijn ouders hadden geen kinderen moeten krijgen rationeel gezien'

01 oktober 2016 17:05 Aangepast: 03 oktober 2016 09:46
Frieda (30) is opgevoed door twee zwakbegaafde ouders

De ouders van Frieda (30) zijn allebei zwakbegaafd. Frieda heeft daardoor nooit de liefde gekregen die ze nodig had en voelde zich thuis onveilig. "Ik ben voor verplichte anticonceptie bij moeders die niet in staat zijn voor hun kinderen te zorgen."

Je continu onveilig voelen. Een vader die uit onmacht slaat. Een moeder die veel scheldt en nooit aandacht heeft voor haar kinderen. Frieda van den Hoeven uit Amersfoort is opgevoed door twee licht verstandelijk beperkte ouders. Ze is groot voorstander voor verplichte anticonceptie bij moeders die niet in staat zijn om hun kinderen veilig en gezond op te voeden. 

Waarom waren jouw ouders niet capabel om jou op te voeden?
"Mijn vader heeft een iq van nog geen 70.  Mijn moeder ook zoiets. Ze zijn licht verstandelijk gehandicapt. Daardoor konden ze niet de liefde en zorg geven die je als kind nodig hebt. Ik en mijn broertje en zusje hebben geen opvoeding gehad."

Hoe was het thuis?
"Als ik thuis kwam uit school vroeg mijn moeder niet hoe mijn dag was. Ze begon dan over de hond van de overburen die was overleden. Ze praatte alleen maar over zichzelf en als er iets was, begon ze te schelden.  Ze snapte het gewoon niet hoe het was om voor een kind te zorgen. Ik had totaal geen band met haar.  Ook mijn vader kon dat niet. Ik won het al snel van hem als het om communiceren ging. Door die onmacht begon hij te slaan terwijl hij van nature helemaal niet agressief was."

Wanneer had je door dat het niet normaal was?
"Toen ik bij vriendjes en vriendinnetjes ging spelen, zag ik dat er normaal werd gepraat. Dat er liefde en aandacht voor elkaar was. Toen ik dat zag, dacht ik: bij ons thuis klopt het totaal niet."

Rotterdam wil een wet invoeren waarbij anticonceptie bij moeders die niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen, verplicht wordt. Wat vind jij?
"Ik ben een voorstander van de mogelijkheid tot gedwongen anticonceptie bij zowel mannen als vrouwen.  Maar pas als er alles aan gedaan is en er genoeg argumenten zijn waarom kinderen niet wenselijk zijn.  Er zijn ongeveer 4000 kinderen die opgevoed worden door incapabele ouders, zoals mijn ouders. Dat is ontzettend heftig en zwaar. We moeten tegen incapabele moeders kunnen zeggen dat dat niet verstandig is. Dat gebeurt nu te weinig."

Dat betekent dus ook dat jouw moeder beter geen kinderen had kunnen krijgen. Dat is nogal wat.
"Klopt. Rationeel gezien zeg ik: ja, het was beter geweest dat mijn ouders geen drie kinderen hadden gemaakt. Maar gevoelsmatig ligt dat anders. Dat betekent namelijk dat ik er niet was geweest. En mijn broer en zus ook niet. Dat is nogal wat om te zeggen. Ik ben blij dat ik er ben. En ik ben blij dat ik mijn zusje en broer heb."

Hou je wel van je ouders?
"Ja, maar niet onvoorwaardelijk. Ik kan ze namelijk niet accepteren zoals ze zijn. Mijn ouders heb ik ook nooit als ouders gezien. Ze zijn schatten. Echt! Maar wel op hun manier."

Hoe is het met je zus en broer?
"Mijn zus is een stuk jonger. Ze woont sinds haar 9e bij mij. Op een gegeven moment ging het niet meer thuis en heb ik haar in huis genomen. Ze gaat nog wel langs mijn ouders maar het is beter voor iedereen dat ik voor haar zorg. Dat hebben mijn ouders ook geaccepteerd. Zij zijn nu ouders op afstand. Mijn broer is ook licht verstandelijk gehandicapt. Hij heeft wel een goede band met mijn ouders. Dat komt misschien omdat ze veel op elkaar lijken. Hij vond wel de aansluiting met mijn ouders."

Ben je goed terecht gekomen? En wil je zelf kinderen?
"Sterker nog: ik heb een dochter. En dat gaat hartstikke goed. Ik was wel even bang of het wel verstandig was, maar het gaat hartstikke goed. Ze is heel slim en gezond. Ik ben dolblij met haar. Ik heb zelf een hbo-opleiding gedaan en heb een goede baan in de gezondheidszorg. En ik werk als coach. Prima terechtgekomen dus."

Meer op rtlnieuws.nl:
Verplichte anticonceptie bij incapabele vrouwen: 'Dit gaat absoluut te ver'
Rotterdam wil 'kwetsbare' vrouwen verplichten spiraaltje te gebruiken

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore