Nederland

Gesprek arts-patiënt moet beter: 'Te vaak eenrichtingsverkeer'

04 oktober 2016 08:56 Aangepast: 04 oktober 2016 11:41

Artsen en patiënten moeten zich nog bewuster worden van het belang van samen beslissen over de meest geschikte behandeling.

Momenteel hebben veel patiënten niet het gevoel dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie.

Geen goed gevoel over gesprek

In totaal vier op de tien patiënten hebben geen goed gevoel over het gesprek. Artsen bieden patiënten vaak wel verschillende behandelopties aan, maar vijftien op de honderd patiënten zeggen dat ze te weinig betrokken worden bij de uiteindelijke beslissing over hun behandeling.

Om patiënt en arts dichter bij elkaar te brengen in de behandeling, beginnen Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten in samenwerking met ziekenhuizen een campagne: 'Betere zorg begint bij een goed gesprek'. De campagne moet bijdragen aan een grotere bewustwording bij artsen, maar ook bij patiënten.

Te vaak eenrichtingsverkeer 

"Het is nog te vaak een eenrichtingsverkeer in de communicatie tussen arts en patiënt. Juist de situatie van de patiënt is van belang om samen een goede beslissing te kunnen nemen'', zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten en cardioloog, benadrukt dat het gaat om 'het besef dat de medische kennis van de arts en de persoonlijke context van de patiënt even belangrijk zijn om samen tot een goede beslissing te komen'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Heb je een gesprek met een arts? Hier moet je op letten

`