Nederland

'Leer schoonheidsspecialist en kapper huiselijk geweld herkennen'

08 maart 2018 08:53 Aangepast: 21 maart 2018 19:30
Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze blauwe plekken zien, bijvoorbeeld in iemands nek.

Kappers en schoonheidsspecialisten moeten in hun opleiding leren hoe ze moeten omgaan met signalen van huiselijk geweld bij hun klanten.

Dat voorstel doet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, schrijft het AD vandaag. Van den Hul was zelf ooit slachtoffer van huiselijk geweld.

Blauwe plekken

Het voorstel staat in haar initiatiefnota 'Geweld achter de voordeur: de schaamte voorbij', dat ze vandaag, op Internationale Vrouwendag, aanbiedt aan premier Mark Rutte.

Het plan komt omdat veel mensen niet weten wat ze moeten doen als ze blauwe plekken, bijvoorbeeld in iemands nek, zien. Vooral kappers en schoonheidsspecialisten zien dat soort verwondingen.

Machteloosheid

Volgens Van den Hul is er terughoudendheid bij die beroepsgroepen om daar iets mee te doen. Dat moet worden verholpen door gesprekstrainingen en het doorverwijzen naar hulpverleners. Het moet de machteloosheid bij de beroepsgroepen doen verdwijnen. Volgens het PvdA-Kamerlid zijn vakorganisaties enthousiast over het plan.

In het derde kabinet-Rutte is geen bewindspersoon verantwoordelijk voor beleid over de aanpak van huiselijk geweld. Het is versnipperd over vijf departementen. De PvdA'er hoopt dat Rutte één bewindspersoon wil aanwijst die dat coördineert.

Meer op rtlnieuws.nl:
Anita was slachtoffer van huiselijk geweld: 'Een huisverbod had ons kunnen helpen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore