Ga naar de inhoud
Nederland

VN eert Mark voor samenbrengen religieuze wereldleiders: 'Dit is ongelooflijk'

Mark Woerde, in het midden.

"Het is ongelooflijk, dit is echt niet iets dat je elke dag meemaakt." Mark Woerde uit Haarlem kreeg vannacht in Zuid-Korea een bijzondere onderscheiding uitgereikt van de Verenigde Naties. Die kreeg hij voor een video waarmee hij de kloof tussen verschillende religies probeerde te slechten.

Van paus Franciscus en de dalai lama tot ayatollahs en aartsbisschoppen: allemaal roepen ze in zijn video op om samen te komen. Het kostte Woerde jaren om 22 religieuze leiders van verschillende geloven zover te krijgen om mee te werken, maar uiteindelijk lukte het. En met succes, want de video 'Make Friends across religions' werd honderden miljoenen keren gezien.

In deze drie minuten durende video doen de leiders hun oproep:

Het begon bij de reclamemaker in 2010 met het gevoel dat hij iets anders wilde doen. "We ontdekten een grote behoefte in de wereld aan merken die altruïstische waarden omarmen, die iets goeds doen voor de samenleving. Dat begon bij ons met het project Sweetie, een virtueel meisje waarmee we webcamseks met kinderen aanpakten."

Tijdens de promotie van dat project werd hij door een jonge collega aangesproken. "Hij vroeg of ik wat kon doen aan de manier waarop mensen naar hem keken. Hij was moslim, en hij dacht dat andere mensen hem als terrorist zagen. Religie is een bron van sociale spanning, daar wilde ik wat aan doen."

Formele brieven

Woerde zette hoog in door zich te richten op de hoogste leiders van de grootste religies ter wereld. Het eerste contact werd gelegd via brieven. "Ik ben een reclamejongen, we hebben iedere leider gezien als een directe marketingcampagne. Waar houdt iemand zich mee bezig, hoe kunnen we er in de buurt komen. Dat begint met heel formele brieven, waarvan je van tevoren al weet dat je een afwijzing als antwoord krijgt."

Na verloop van tijd, en met de hulp van een bevriende rabbijn, begon het balletje toch te rollen. "Je moet hun vertrouwen winnen en steeds dichterbij komen. Ik vond het belangrijk dat het lukte, deze leiders kunnen het contact stimuleren tussen andersgelovigen. Als je met iemand van een ander geloof uit eten gaat, zul je al snel zien dat je gewoon hetzelfde bent.

Gehackt

Hij noemt het een heel dankbaar project, omdat er zo veel positiviteit uit is voortgekomen. "Door de religieuze leiders wordt deze boodschap nu gebruikt als opmaat naar nieuwe activiteiten. Dat vind ik heel mooi."

De opnames van de video verliepen niet altijd even makkelijk. "Het was een bijzonder avontuur. Na mijn bezoek aan de ayatollah werd bijvoorbeeld mijn telefoon gehackt. Dat schijnt normaal te zijn als je eerst met Israël en dan met Iran contact hebt. En de aartsbisschop van Canterbury interviewde ik op dezelfde dag als de aanslag op de Westminster Bridge, even verderop."

Vredesprijs

In Zuid-Korea kreeg Woerde voor zijn video de 'Global Business & Interfaith Peace Medal' uitgereikt, uit handen van onder andere Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Op de conferentie om de prijsuitreiking heen gaat het over het stimuleren van vrede op allerlei manieren.

De timing daarvan is volgens Woerde bijzonder, vanwege de spanningen tussen de twee Korea's. "Het wordt nu vermengd met politieke ontwikkelingen. We gaven een persconferentie met hoge politici uit Zuid-Korea, daar was de totale nationale pers bij aanwezig. Het is heel bijzonder om daar bij te mogen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
De aandacht van de pers is groot.

Tijdens de uitreiking mocht hij het parlement kort toespreken. Zijn speech werd vertaald in het Koreaans. "Ik wil de creatievelingen in de reclameindustrie oproepen om hun talenten voor iets goeds te gebruiken. We kunnen zo veel meer dan alleen spullen verkopen. We moeten onze creativiteit gebruiken om een betere wereld te maken voor onze kinderen en toekomstige generaties."