Nederland

Vier euthanasiegevallen worden strafrechtelijk onderzocht

08 maart 2018 04:01 Aangepast: 08 maart 2018 04:38

Er worden vier gevallen van euthanasie strafrechtelijk onderzocht door het Openbaar Ministerie. In twee zaken gaat het om dezelfde arts van de Levenseindekliniek.

Die onderzoeken worden vandaag aangekondigd, schrijft Trouw, door het college van procureurs-generaal. Die onderzoekt alle gevallen die door de regionale toetsingscommissie als 'onzorgvuldig' worden bestempeld.

Dat stempel werd vorig jaar aan twaalf zaken van de 6585 euthanasiegevallen gegeven. Twee daarvan moeten nog worden beoordeeld.

Zo gaat euthanasie in zijn werk:

Er zijn veel misverstanden over euthanasie. Wij zetten op een rij hoe het echt in zijn werk gaat.

In twee zaken gaat het om dezelfde specialist ouderengeneeskunde, die bij de Levenseindekliniek werkt. De eerste draaide om een 67-jarige vrouw met vergevorderde dementie die jaren geleden een euthanasiewens had opgesteld. De toetsingscommissie vond dat het niet vaststond of ze die wens nog had, en of ze ondraaglijk leed. De andere zaak ging om een tachtiger waarvan de arts niet genoeg zou hebben onderzocht of die nog op kon knappen.

Het derde onderzoek ging om een zeventiger, die leed aan kanker en in coma was geraakt. Er werd euthanasie verleend zonder dat er een wilsverklaring was. Bij de laatste zaak ging een huisarts volgens de commissie te snel mee in een euthanasiewens, terwijl de patiënt misschien nog behandeld had kunnen worden.

Stijging

Het is een opmerkelijke stijging: het eerste strafrechtelijke onderzoek naar euthanasie werd pas vorig jaar aangekondigd. Het OM heeft de eigen beleidsregels vorig jaar aangescherpt, schrijft Trouw. Er wordt gelet op twee vragen: heeft de patiënt vrijwillig en weloverwogen een besluit genomen, en is er sprake van 'ondraaglijk en uitzichtloos' lijden.

Maar dat is volgens procureur-generaal Rinus Otte niet de reden dat er ineens vier zaken worden onderzocht. "Wij bekijken dat per zaak. Het zou hierna weer een paar jaar kunnen duren voor er een nieuw onderzoek komt. Deze vier zaken gaan voor ons om voldoende serieuze zaken. We laten die nu onderzoeken, het is helemaal niet gezegd dat er ook vervolging komt", zegt hij in de krant.

Als de onderzoeken zijn afgerond wordt er besloten of een arts vervolgd moet worden. 

Zorgen bij psychiaters over Levenseindekliniek:

De Levenseindekliniek ziet het aantal verzoeken voor euthanasie van psychiatrische patiënten stijgen. Er is een dringend tekort aan psychiaters die daarbij kunnen helpen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore