Nederland

Amsterdammer klaagt gemeente aan: wil meer boetes voor fietsers

07 maart 2018 12:11 Aangepast: 07 maart 2018 17:51
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Een bijzondere zitting in de rechtbank van Amsterdam vandaag: een inwoner heeft de gemeente aangeklaagd omdat die volgens hem veel te weinig doet om verkeersovertredingen van fietsers aan te pakken.

Frank Bakker woont al meer dan veertig jaar aan de Amsterdamse Keizersgracht. Hij ergert zich groen en geel aan het gedrag van fietsers. Volgens hem houden die zich stelselmatig niet aan de verkeersregels: ze rijden door rood, zonder licht en over de stoep. De Amsterdammer zegt al een aantal keer in botsing te zijn gekomen met een fietser. En de politie doet bijna niets, stelt hij.

Middelvinger

Het idee om de gemeente aan te klagen, ontstond afgelopen herfst toen hij in zijn auto over een gracht reed, zei Bakker vanochtend in de Volkskrant. Een fietser stak haar middelvinger op toen Bakker toeterde omdat hij geen voorrang kreeg. De vrouw verklaarde dat er in Amsterdam 'andere regels' gelden. "Die mensen denken dat echt. En daar worden ze in bevestigd omdat ze er nooit door de politie op worden aangesproken."

Bakker is oud-advocaat (77) en hield zijn pleidooi zelf. Hij eist dat burgemeester Van Aartsen opdracht geeft aan de regiopolitie Amstelland om te handhaven op overtredingen van fietsers.

'Zwart beeld'

De advocaat van de gemeente vond dat Bakker wel een 'heel zwart beeld' neerzette van de verkeerssituatie in Amsterdam. De gemeente doet haar best voor de veiligheid van alle burgers, maar er zitten grenzen aan wat de gemeente kan, stelde de advocaat.

Verslaggever Geert Gordijn was bij de rechtszaak aanwezig. Hij hoorde veel argumenten 'waar veel Amsterdammers het mee eens zullen zijn', maar hij miste veel juridische onderbouwing.

De uitspraak in deze zaak is op 21 maart.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore