Ga naar de inhoud
Nederland

Weer meer meldingen euthanasie, ook vaker na psychische problemen

Beeld © ANP

Het aantal meldingen van euthanasie is vorig jaar met ruim 8 procent gestegen. In 2017 zijn in totaal 6585 mensen geholpen bij het overlijden.

Dat blijkt uit cijfers van de regionale toetsingscommissie euthanasie. Die commissie toetst alle gevallen van euthanasie. 

Zo gaat euthanasie in zijn werk:

Er zijn veel misverstanden over euthanasie. Wij zetten op een rij hoe het echt in zijn werk gaat.

De groei van 8,1 procent is vergelijkbaar met de groei in voorgaande jaren. In bijna 90 procent van de gevallen gaat het om patiënten die lijden aan niet meer te genezen kanker, aandoeningen van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld parkinson, MS, ALS), hart- en vaataandoeningen, longaandoeningen of een combinatie daarvan. Drie keer ging het om patiënten in een stadium van vergevorderde dementie, 166 keer was de beginfase van dementie de grondslag van het lijden.

Ouderdom

De meeste gevallen kwamen voor in de leeftijdscategorie 70-80 jaar, namelijk 2002 keer, gevolgd door de leeftijdscategorie 80-90 jaar (1634) en 60-70 jaar (1405).

Jacob Kohnstamm, voorzitter van Regionale Toetsingscommissies Euthanasie, denkt dat deze trend de komende jaren waarschijnlijk door zal zetten. Volgens hem spelen daar een aantal factoren in mee. "Het wordt niet meer gezien als iets crimineels. Daarnaast worden wij ouder, en dus zieker en gebrekkiger. En de babyboomgeneratie zou mogelijk tot groei kunnen leiden”.

Maar Kohnstamm geeft ook aan dat het onderwerp euthanasie steeds normaler begint te worden. "Er zullen nog maar weinig mensen rondlopen die nooit te maken hebben gehad met euthanasie in hun omgeving."

Psychische problemen

Steeds vaker zijn psychische problemen de reden voor euthanasie. Dit aantal is gestegen van 13 gevallen in 2011 naar 83 gevallen in 2017. Vorig jaar waren het er 60. Een toename van ruim 30 procent.   

Kohnstamm legt uit dat euthanasie bij psychiatrische patiënten vaak erg ingewikkeld is. "De uitzichtloosheid van het lijden is voor een arts meestal makkelijker vast te stellen bij een uitbehandelde kankerpatiënt dan bij een psychiatrische patient. Bovendien kan een doodswens soms inherent zijn aan de ziekte. Dat maakt het voor psychiaters vaak lastig om te beoordelen."

Toch werden afgelopen jaar 99,8 procent van de gevallen als 'zorgvuldig' beoordeeld. Van de 12 dossiers die het stempel ‘onzorgvuldig’ hebben gekregen, ging het maar in een geval om een psychiatrische patient waarbij men geen onafhankelijke psychiater geraadpleegd had. In andere gevallen ging het bijvoorbeeld om fouten waarbij een arts een tweede set met medicijnen was vergeten en daardoor tijdens de uitvoering van de euthanasie terug moest naar de apotheek.     

Levenseindekliniek

Kohnstamm: "Vanuit de patient geredeneerd denk ik dat het fijner voor ze is als ze een euthanasietraject in kunnen gaan met hun eigen arts." In 85 procent van de euthanasiegevallen gebeurd dit ook door de eigen huisarts. Van de 83 euthanasiegevallen bij psychiatrische patienten konden er 52 toch niet terecht bij hun eigen arts en werden ze geholpen door een arts van de Levenseindekliniek.  

Onlangs werd bekend dat psychiaters zich zorgen maken over dat stijgende aantal. "De Levenseindekliniek doet goed werk, maar het lijkt alsof ze de drempel voor euthanasie verlaagt. Daar sta ik niet achter", zei Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Zorgen bij psychiaters over Levenseindekliniek:

De Levenseindekliniek ziet het aantal verzoeken voor euthanasie van psychiatrische patiënten stijgen. Er is een dringend tekort aan psychiaters die daarbij kunnen helpen.

Die reactie kwam nadat de euthanasie van Aurelia Brouwers in het nieuws was gekomen. Zij was een van die psychiatrische patiënten met een sterke doodswens en overleed begin dit jaar. Aurelia kreeg al op jonge leeftijd zware psychische problemen. Ze had borderline, deed aan zelfbeschadiging, hoorde stemmen, had psychoses en was depressief. Ze wilde al jaren niet meer leven. Op oudejaarsdag kreeg ze na een lang traject toestemming voor euthanasie. 

RTL Nieuws maakte een documentaire over Aurelia, 'De laatste dagen van Aurelia Brouwers'. We volgden haar de laatste weken voor haar dood. De hele documentaire is te zien op RTL XL.

Meer op rtlnieuws.nl: