Ga naar de inhoud
Nederland

Eigenaar aangevallen Joods restaurant: 'Hoezo, geen motief? Elke keer zijn wij het slachtoffer'

Eigenaar Daniel Bar-on met zijn vader voor het restaurant HaCarmel na de laatste vernieling. Beeld © ANP

Daniel Bar-on, eigenaar van het driemaal belaagde Joods restaurant HaCarmel in Amsterdam, vindt het vreemd dat de politie nog steeds geen motief kan noemen voor de aanval op zijn zaak. "Er zitten hier iets van tachtig ondernemers, vooral restaurantjes. En iedere keer zijn wij het slachtoffer."

"Als je tot drie keer toe slachtoffer bent van zo'n vernieling, kan dat geen toeval zijn", zegt Bar-on. Het is merkwaardig, zegt hij, 'om nu nog te denken dat de vernielingen niets te maken hebben met het feit dat we een Joods restaurant zijn'.

Ramen ingeslagen

De meest recente aanval had eind vorige week plaats, toen een stoeptegel tegen de ruit van het restaurant werd gegooid. In januari was het restaurant besmeurd met eieren en in december sloeg een man met een knuppel de ramen in. Hij droeg een Palestijnse vlag.

De politie zegt geen motief voor de laatste vernieling te kunnen noemen, omdat er nog geen bewijs is voor een motief. "We houden, zeker gezien de eerdere gebeurtenissen, rekening met een anti-Joods of een anti-Israëlisch motief. Maar zolang nog niets bevestigd is, houden we alle opties open. Er is ook nog geen dader in zicht."

Cameratoezicht

Na de vernielingen van afgelopen vrijdag besloot de gemeente dat er beveiligingscamera's bij het restaurant moesten komen. Die zijn inmiddels geïnstalleerd. Daniel Bar-on vindt het jammer dat tot drie keer toe vernielingen konden worden gepleegd voordat de camera's werden opgehangen. "Als dat na het tweede incident was gebeurd, had veel beter naar de verdachte kunnen worden gezocht. Nu hebben we alleen een stoeptegel’.

Vanavond tekenen vrijwel alle Amsterdamse politieke partijen een akkoord, waarin staat dat Amsterdam harder zal optreden tegen antisemitische incidenten. De aanleiding is een aantal incidenten gericht tegen joodse ondernemers, waaronder de drie aanvallen op HaCarmel.

Kamervragen

In de Tweede Kamer zijn intussen vragen gesteld door de VVD en de PVV, die zich erover verbazen dat er nog geen aanleiding wordt genoemd. Ze willen van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten waarom niet gesproken wordt van een anti-Joods motief bij de dader.

Meer op rtlnieuws.nl: