Nederland

'Criminaliteitscijfers eigenlijk veel hoger, bijna niemand doet aangifte'

06 maart 2018 02:38 Aangepast: 06 maart 2018 06:27
Beeld © ANP

Er moet een nieuw, onafhankelijk onderzoek komen naar de criminaliteitscijfers in Nederland. Die oproep doen onder andere de vakbonden FNV en CNV.

Volgens de organisaties liggen de werkelijke cijfers veel hoger, maar nemen mensen nauwelijks de moeite om aangifte te doen. Eerder deze maand bleek al dat de bereidheid om aangifte te doen laag is. Maar een kwart van de slachtoffers van criminaliteit stapte afgelopen jaar naar de politie.

Steeds minder slachtoffers criminaliteit doen aangifte: 'Ik ga er liever zelf op af''

Volgens FNV-bestuurder Yntse Koenen zijn mensen cynisch geworden. "Begrijpelijk, aangezien regeringen achtereen zwaar hebben bezuinigd op de hele strafrechtketen." Misdrijven en delicten zouden door de lage aangiftebereidheid 'onder de radar' blijven. Dat zorgt er volgens de bestuurder voor dat beleid wordt gemaakt op basis van onbetrouwbare cijfers.

Betrouwbaarheid ter discussie

De vakbonden vinden dat de Algemene Rekenkamer het nieuwe onderzoek moet uitvoeren, omdat de betrouwbaarheid van wetenschapsorganisatie WODC - die eerder onderzoek deed naar onder meer de criminaliteitscijfers - ter discussie staat. Zij bieden vandaag namens de vakbonden, 32 ondernemingsraden en de centrale ondernemingsraad Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een petitie aan aan de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. Daarin vragen ze de commissie opdracht te geven voor een onafhankelijk onderzoek naar de criminaliteitscijfers.

Uit vorig jaar door het WODC gepubliceerde cijfers blijkt dat in 2016 minder misdrijven geregistreerd werden en minder verdachten zijn aangehouden dan in 2015. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Nationale Politie publiceerden vorige week vergelijkbare cijfers. Het gaat hier echter om geregistreerde misdrijven, dus incidenten waarvan aangifte is gedaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Criminaliteitscijfers dalen flink, maar lang niet overal wordt aangifte gedaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore