Nederland

1062 grote grazers in februari gestorven in Oostvaardersplassen

05 maart 2018 22:31 Aangepast: 05 maart 2018 23:10
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen.

De afgelopen maand zijn er in de Oostvaardersplassen 1062 dieren gestorven. Het gaat om 858 edelherten, 184 konikpaarden en 20 heckrunderen. De meeste dieren zijn afgeschoten. Slechts 69 dieren stierven een natuurlijke dood. dat heeft Staatsbosbeheer vandaag bekendgemaakt.

Oorzaak van de sterfte is de kou en voedselgebrek. "Door de vorstperiode in combinatie met harde noordoostenwind van de laatste dagen van februari zijn de omstandigheden verslechterd en zijn er veel dieren uit gevallen", schrijft Staatbosbeheer in hun rapport.

Volgens de natuurbeheerders had de sterfte in februari niet kunnen worden voorkomen door de dieren bij te voeren. 805 edelherten, 15 runderen en 173 paarden werden in februari geschoten. Daarnaast stierven 53 edelherten, 11 paarden en 5 runderen een natuurlijke dood.

Afgelopen oktober waren er 5230 grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Bijvoeren

De konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het natuurgebied Oostvaardersplassen worden sinds deze week tóch bijgevoerd door de provincie Flevoland. Eerder verbood diezelfde provincie uitdrukkelijk het bijvoeren van de dieren, maar dat veranderde nadat er ophef ontstond en er boswachters werden bedreigd. Ook voerden veel mensen illegaal bij.

De afgelopen weken kreeg de politie honderden meldingen over dieren in nood in het natuurgebied. De duidelijk zichtbare sterfte onder de 'grote grazers' in het gebied leidt al jaren tot discussie en ophef.

'Dit dier is uitgemergeld': activisten blijven bijvoeren in Oostvaardersplassen

 
Ondanks het bijvoeren blijven ook actievoerders extra voedsel naar de Oostvaardersplassen brengen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Staatsbosbeheer blijft dieren in Oostvaardersplassen bijvoeren​

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore