Nederland

Zwangere vrouw mag niet met eigen verloskundige bevallen en stapt naar rechter

05 maart 2018 13:51 Aangepast: 05 maart 2018 14:31
Beeld © Getty Images

Omdat ze niet met haar eigen verloskundige mag bevallen, sleept een hoogzwangere vrouw een ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter.

Het ziekenhuis weigert de verloskundige de toegang omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

Volgens vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann handelt het Bravis ziekenhuis in Roosendaal hiermee in strijd met de wet. "Dit is in strijd met het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg", zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van de organisatie. "Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland."

Vertrouwensband

De zwangere vrouw wil graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben omdat ze daar een vertrouwensband mee heeft opgebouwd na haar eerste bevalling. Omdat ze 37 weken zwanger is en zich wil focussen op de bevalling, wil de vrouw RTL Nieuws zelf niet te woord staan.

"Met deze rechtbank wil de vrouw andere zwangere vrouwen in het land helpen", zegt De Ruijter. "Ze is geen uitzondering. Het komt vaker voor dat zwangere vrouwen niet de vrijheid hebben om hun verloskundige te kiezen."

Het kort geding is op 8 maart in de rechtbank in Breda. Dan is het ook Internationale Vrouwendag. Volgens de vrouwenorganisatie is de kans dat de vrouw de zaak wint groot. 

Meer op rtlnieuws.nl
'Inenten tijdens je zwangerschap? Ben je gek!'