Nederland

Treinen hebben minder last van dieren op het spoor

05 maart 2018 07:00 Aangepast: 05 maart 2018 07:00
Dieren op het spoor kunnen veel hinder veroorzaken. Beeld © Getty Images

Treinen hebben steeds minder vaak last van dieren die op het spoor lopen. In 2017 hadden twintig procent minder treinen vertraging door dieren dan het jaar ervoor.

Volgens ProRail gebeurden er vorig jaar 1895 (bijna-)aanrijdingen en incidenten met dieren op het spoor. Dat hoeft niet altijd voor vertraging te zorgen, slechts 795 keer was dat het geval. In totaal liepen daardoor 4861 treinen vertraging op. Vergeleken met 6090 vertraagde treinen in 2016 is dat ruim twintig procent minder.

Knagen

De spoorbeheerder ziet veel verschillende soorten incidenten met dieren. Het kan gaan om huisdieren die te dicht bij het spoor komen of een boer die een hek open laat staan, waardoor vee op de rails terecht komt. Ook wild en vogels kunnen voor vertraging zorgen, of dieren die aan de kabels knagen.

ProRail heeft veel maatregelen genomen om ongelukken met dieren te voorkomen. De afgelopen jaren is er ruim 2300 kilometer aan hekwerk langs het spoor gezet en zijn boeren voorgelicht over hoe ze het best hun vee bij het spoor weg kunnen houden. Daarnaast zijn er geurpalen geplaatst die moeten voorkomen dat konijnen holen graven onder het spoor. 

Oversteken

Ook worden er veilige oversteekplekken voor dieren gemaakt. Bij 80 knelpunten wil ProRail een plaats creëren waar beesten veilig naar de andere kant van het spoor kunnen gaan.

Op veel plekken is die oversteekplaats er al. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan een natuurbrug in de duinen bij Zandvoort. 


Miniatuurvoorbeeld
Zo komt die ecobrug eruit te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore