Nederland

WNF: Dierensterfte Oostvaardersplassen voorkomen door verbinding met Veluwe

04 maart 2018 19:08 Aangepast: 17 maart 2018 08:02
Sommige dieren in de Oostvaardersplassen overleven de winter niet.

Om de grote sterfte tegen te gaan onder de dieren in de Oostvaardersplassen, moet er een verbinding komen tussen dat natuurgebied en de Veluwe. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds tegen RTL Nieuws. Door die verbinding kunnen de dieren verder trekken als er te weinig voedsel is.

Directeur van het Wereld Natuur Fonds Kirsten Schuijt pleit voor het aanleggen van de 'corridor voor de grote grazers'. Er is de laatste tijd veel te doen om de sterfte onder de dieren in de Oostvaardersplassen.

ZIE OOK: Flevoland gaat hongerige dieren in Oostvaardersplassen tóch bijvoeren

Zwichten voor druk

Activisten eisen dat er wordt bijgevoerd omdat ze het zielig vinden voor de dieren die omkomen in de winter. Maar Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland weigerden dat aanvankelijk. Na verschillende bedreigingen van boswachters en acties om bij te voeren zwichtte de provincie voor de druk. Ze stelden de dieren wel bij te voeren.

ZIE OOK: Demonstratie tegen dierenleed Oostvaardersplassen

Volgens sommigen is dat nog steeds niet goed genoeg. Vanmiddag protesteerden honderden mensen bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Lelystad omdat ze vinden dat er te weinig wordt bijgevoerd.

Wegbezuinigd

Het WNF zegt vandaag in een reactie op alle ophef, dat ze maar een oplossing zien: een verbinding tussen de twee natuurgebieden. Zo'n plan was er al eerder maar werd enkele jaren geleden wegbezuinigd.

"We moeten nu laten zien hoe het wel kan'', zegt Schuijt tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

'Dit dier is uitgemergeld': activisten blijven bijvoeren in Oostvaardersplassen

Na dagen van ophef gaat de provincie Flevoland toch hongerige dieren bijvoeren in natuurgebied Oostvaardersplassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`