Ga naar de inhoud
Nederland

Ook Belgische kenner lyrisch over Waylon: 'Maar wel een ander jasje'

Waylon voert bij De Wereld Draait Door het nummer Outlaw In 'Em uit. Beeld © Photostill DWDD

De eerste reacties van Nederlandse kenners waren positief toen Waylon zijn inzending voor het Eurovisie songfestival had onthuld. Maar wie denkt dat zij daarbij door een roze bril kijken, lijkt het mis te hebben. Ook de Belgische songfestivalkenner Peter van de Veire is bijzonder enthousiast over het nummer Outlaw In 'Em.

"Het is een bijzonder fijn, intens en goed binnenkomend nummer, iets wat ik ook verwacht van Waylon", vertelt Van de Veire. "Het voelde voor mij bij de eerste keer luisteren aan als een oud Guns 'N Roses-nummer, een soort 'Take Me Down To The Paradise Cowboyhoed'. Ik heb er wel een goed gevoel bij. Het is een mix van rock en harde gitaar, dat hebben we nog niet veel gezien op het Eurovisie songfestival, dus het zal sowieso opvallen."

Met dit nummer gaat Waylon naar het Eurovisie songfestival

Goed gebracht

Miniatuurvoorbeeld

En het is niet alleen het nummer dat indruk maakt, zo analyseert Van de Veire. Ook de presentatie, de manier waarop Waylon de muziek brengt, valt positief op. "Het is een goede song die ook goed gebracht is. Er zijn inmiddels zo'n twintig inzendingen bekend. Bij sommigen zie je nu al dat ze niet stand gaan houden op het podium. Maar Waylon wel, hij is als mens en muzikant heel eerlijk. Hij voelde zich op dat podium ook een stoute cowboy. En die eerlijkheid, dat zag je ook bij de Portugese winnaar van vorig jaar", aldus Van de Veire.

Maar zowel de winnaar van vorig jaar als het nummer van Waylon lijken op geen enkele manier op de winnaar van twee jaar geleden. Toen won het Zweedse nummer Heroes, dat veel weg heeft van nummers van de Zweedse dj Avicii. Hoe kunnen opeenvolgende winnaars zo van elkaar verschillen? "Heroes was een wiskundig stukje Zweedse songfestivalkunst", legt Van de Veire uit. "Dat was ook een soort minivideoclip. Als een nummer het songfestival wil winnen, kan dat op twee manieren. Of er moet heel goed over nagedacht zijn, zoals twee jaar geleden. Of het moet heel puur zijn, zoals de winnaar van vorig jaar en nu ook Waylon."

Winst?

Kunnen we de winst van dit jaar dan al bijschrijven? Van de Veire is huiverig met zijn voorspelling: "Waylon haalt wel de finale, dat weet ik gewoon op basis van de andere nummers die ik al gezien heb. Maar daarna kan er nog van alles gebeuren. De helft van de songs moet nog onthuld worden, dus er is nog veel mogelijk."

De songfestivalkenner sluit zijn verhaal nog af met een welgemeende tip aan het adres van Waylon: "Hij moet wel een ander jasje aantrekken", aldus een lachende Van de Veire. "Dit zat hem niet lekker, dat zag je ook op het podium." 

Meer op rtlnieuws.nl: