Nederland

Staatssecretaris Knops: 'Tradities verdienen bescherming tegen activisten'

03 maart 2018 08:59 Aangepast: 16 maart 2018 11:01
Raymond Knops. Beeld © ANP

CDA-Staatssecretaris Raymond Knops vindt dat mensen die ageren tegen onder meer Zwarte Piet en 'cowboys-en-indianen'-feesten een te groot podium krijgen. Het is voor het eerst dat een lid van het kabinet zich zo stevig uitspreekt tegen activisten die de discussies over gevoelige onderwerpen aanzwengelen.

Onze tradities verdienen bescherming tegen activisten, zegt Knops in een interview met De Telegraaf. "Ik zie dat het niet ophoudt. Het gaat maar door."

De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verwijst ook naar de discussie over omstreden historische figuren als Jan Pieterszoon Coen (Coentunnel) of Johan Maurits (Mauritshuis). "We gaan driehonderd jaar na dato toch niet een soort integriteitstoets doen en iedereen door de normen van vandaag halen? Dat slaat helemaal nergens op."

Tipp-ex

"Waar hebben we het over", vraagt de CDA'er zich af. "Willen we nou de geschiedenis gaan Tipp-Exen? Willen we gaan ontkennen waar we vandaan komen? Het draagt alleen maar bij aan verdeeldheid."

Knops ziet dat die discussies vooral in de Randstad worden gevoerd en niet daarbuiten. "Ik ben als staatssecretaris ook wel eens in Doetinchem, Enschede, Brabant en Zeeland. Daar zie ik een andere houding: er is daar veel meer gevoel voor traditie of cultuur. (...) Tradities geven houvast."

Niet negeren

"Ik ben niet van de school: negeer het maar en laat ze allemaal maar roepen. Als je geen tegengeluid laat horen, ik doe dat nu wel, relativeer je alles stuk", aldus Knops. "Je kan niet altijd blijven zeggen: 'nou, het is van de samenleving'."

Eerder spraken kabinetsleden zich ook al uit over de genoemde discussies, maar niet zo stevig als Knops nu doet. Premier Mark Rutte zei in november 2016 dat we 'alsjeblieft een beetje normaal moeten doen met elkaar'.

Geen beleid

Verder zei Rutte persoonlijk vóór Zwarte Piet te zijn. "Ik vind het een mooie traditie. Andere mensen vinden het minder fijn. Laat iedereen het voor zichzelf bepalen. Als minister-president vanuit de regering gaan we geen beleid maken op zwarte piet."

Twee weken geleden ontstond er ophef over het besluit van poppodium Tivoli geen kinderfeesten meer te organiseren met cowboys en indianen. Ze hebben dit besloten na klachten over een kinderfeest met het thema Wilde Westen. 

Ministers reageerden daar ook al op, in dezelfde bewoordingen als Rutte eerder deed. Zo zei minister Sander Dekker: "Als kinderen gewoon een onschuldig feestje willen vieren, moeten volwassenen gewoon uitkijken dat ze er niet al te ingewikkeld over doen."

Ministers reageren op schrappen cowboyfeestjes

"Ik ga nu weer naar mijn totempaal toe."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`