Nederland

Staatsbosbeheer blijft dieren in Oostvaardersplassen bijvoeren

02 maart 2018 17:57 Aangepast: 02 maart 2018 21:24
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Het bijvoeren van hongerige dieren in de Oostvaardersplassen gaat door totdat er weer genoeg voedsel op het terrein is. Dat meldt Staatsbosbeheer nadat vandaag op verzoek van de provincie Flevoland op zeven locaties is bijgevoerd.

Uit controle bleek dat edelherten, konikpaarden en heckrunderen op vijf locaties in het natuurgebied gebruik hebben gemaakt van het extra hooi. Een dierenarts verplaatste twee voerlocaties die niet zijn gebruikt na een ronde over het gebied met boswachters.

Morgen wordt weer extra hooi gebracht naar de grote grazers. Daarna brengt Staatsbosbeheer om de dag ongeveer 7000 kilo naar de plassen tussen Almere en Lelystad.

Activisten waren eerder al gestart met bijvoeren:

De activisten hadden geen vertrouwen in Staatsbosbheer en gingen zelf de dieren illegaal bijvoeren

Medische redenen

Staatsbosbeheer blijft bijvoeren om een medische reden: de dieren komen door het extra hooi vervroegd 'in de voorjaarsstand' en ook de spijsvertering past zich daarop aan. Daardoor is het onverstandig weer te stoppen.

De organisatie vraagt burgers niet meer bij te voeren vanaf de buitenranden van het gebied. Daar staat een boete op. 

Natuurlijk afweermechanisme

Staatsbosbeheer weigerde oorspronkelijk de dieren bij te voeren omdat het ze niet zou helpen. Bijvoeren verstoort het natuurlijk afweermechanisme tegen kou en winters van de dieren.

Uiteindelijk zwichtte Staatsbosbeheer na veel maatschappelijke onrust over uitgemergelde dieren op het terrein. Zo uitten de laatste dagen veel mensen op sociale media hun zorgen en kreeg de politie honderden meldingen binnen. Ook werd een boswachter telefonisch bedreigd door iemand die heel boos was over het welzijn van de dieren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore