Ga naar de inhoud
Nederland

'Autoluw maken binnenstad is funest voor winkeliers'

Beeld © ANP

Veel lokale politici willen minder auto's in de binnenstad, maar dat heeft rampzalige gevolgen voor winkeliers, zegt Detailhandel Nederland.

De branchevereniging bestudeerde de partijprogramma's van politieke partijen in twaalf Nederlandse steden. Veel partijen willen de binnenstad autoluw maken of parkeerplaatsen schrappen. Maar dat helpt de binnenstad niet vooruit, zegt voorzitter Guido van Woerkom van Detailhandel Nederland. De politieke initiatieven lijken 'louter en alleen gericht tegen auto's", zegt hij.

'Gastvrij parkeerbeleid'

Voor 'traditionele' winkels is het belangrijk dat winkelen zo toegankelijk en prettig mogelijk is, zodat klanten niet afhaken en online gaan kopen. "Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is geen overbodige luxe in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker deel uitmaakt van het winkelen", zegt Van Woerkom.

Goede punten op het gebied van de bereikbaarheid noemt Detailhandel Nederland onder meer het bevriezen of verlagen van parkeertarieven, meer parkeermogelijkheid op drukke dagen, meer laadpalen voor elektrische auto's en P+R-terreinen met een gratis of goedkope ov-verbinding naar de binnenstad.

Meer op rtlnieuws.nl:
Inwoners grote steden willen wel milieuzone, maar zijn tegen hogere parkeerprijzen