Nederland

1,3 miljoen Nederlandse 60-plussers hebben last van hun gehoor

02 maart 2018 07:54 Aangepast: 02 maart 2018 15:58

Je realiseert je het als je jong bent misschien nauwelijks, maar zo'n 1,3 miljoen Nederlanders van 60 jaar of ouder hebben moeite met hun gehoor in rumoerige ruimtes.

Kenniscentrum VeiligheidNL noemt slechthorendheid dan ook een groeiend probleem dat vaak wordt verwaarloosd.

Kwaliteit van leven

Gemiddeld wachten slechthorenden volgens het expertisecentrum zeven tot tien jaar met het zoeken van professionele hulp. "Aandacht voor slechthorendheid is cruciaal omdat verwaarlozing ervan een grote impact op de kwaliteit van leven kan hebben. Communiceren wordt lastiger en er kunnen gevoelens van angst en depressie ontstaan met als mogelijk gevolg sociaal isolement en vereenzaming", meldt VeiligheidNL.

De Hoorstichting en VeiligheidNL gaan de komende maanden onderzoek doen naar beweegredenen om niet tijdig hulp te zoeken bij gehoorproblemen. VeiligheidNL wijst ook op het verband dat bestaat tussen ouderdomsslechthorendheid en het ontwikkelen van dementie.

Groei wereldbevolking en vergrijzing

Gehoorverlies is een wereldwijd probleem. Naar verwachting verdubbelt het aantal slechthorende mensen tot 900 miljoen in 2050. Die stijging wordt veroorzaakt door de algehele groei van de wereldbevolking en de vergrijzing.

Jaarlijks wordt op 3 maart op World Hearing Day wereldwijd aandacht besteed aan doofheid en slechthorendheid.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore