Nederland

Flevoland gaat hongerige dieren in Oostvaardersplassen tóch bijvoeren

01 maart 2018 13:51 Aangepast: 01 maart 2018 16:03
Een groep konikpaarden in de Oostvaardersplassen (archieffoto). Beeld © ANP

De konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in het natuurgebied Oostvaardersplassen worden toch bijgevoerd door de provincie Flevoland. Tot vandaag verbood diezelfde provincie uitdrukkelijk het bijvoeren van de dieren, maar dat veranderde nadat er ophef ontstond en er boswachters werden bedreigd.

"Belangrijke reden voor de provincie is de mate van maatschappelijke bezorgdheid die er in deze koude periode is over het dierenwelzijn in de Oostvaardersplassen en de zorg om de openbare orde", meldt de provincie in een verklaring.

"De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren, wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken."

De afgelopen dagen kreeg de politie honderden meldingen over dieren in nood in het natuurgebied. Aanleiding is de dierensterfte in het natuurgebied in de Flevopolder. Daar sterven in de winter veel dieren. Vooral de duidelijk zichtbare sterfte onder de 'grote grazers' in het gebied leidt al jaren tot discussie en ophef.

ZIE OOK: Zonder toestemming bijvoeren in Oostvaardersplassen kan boete opleveren

Boswachter bedreigd

Bij Staatsbosbeheer melden zich veel boze mensen met vragen. De natuurbeheerder kreeg de afgelopen dagen honderden vragen over de Oostvaardersplassen. Ook werden er boswachters bedreigd vanwege de magere dieren.

ZIE OOK: Politie 'overspoeld' met meldingen over hongerige dieren in Oostvaardersplassen

"Mensen kijken er emotioneel naar en vinden dat je voor dieren moet zorgen", zei een woordvoerder van Staatsbosbeheer gisteren tegen RTL Nieuws. "Maar dit zijn wilde dieren. Aan het eind van de winter hebben die het zwaar, net als bijvoorbeeld de dieren op de Veluwe en die gaan we ook niet bijvoeren."

Daarnaast is het volgens de natuurbeheerder ook zinloos omdat de sterke dieren als eerste bij het eten zijn en de zwakkere exemplaren niets weten te bemachtigen.

ZIE OOK: Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd om uitgemergelde dieren

Bijvoeren verboden

Eergisteren liet de provincie nog weten dat bijvoeren van de dieren verboden is én blijft. Dat gebeurde nadat bezorgde burgers hadden aangekondigd de dieren zelf te zullen bijvoeren. Op Facebook werd een bijvoer-actie tijdens de koude dagen aangekondigd.

De provincie heeft desondanks vandaag tóch besloten de dieren bij te gaan voeren.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Bijvoeren dieren Oostvaardersplassen zinloos'

RTL Nieuws
`