Nederland

Dierenambulance: reigers sterven van de honger door vrieskou

01 maart 2018 12:55 Aangepast: 01 maart 2018 13:25
Reiger in de kou. Beeld © RTL Nieuws

Door de kou hebben veel dieren het moeilijk. Bij de dierenambulance hebben ze het er druk mee: sommige reigers gaan zelfs dood van de honger omdat ze nu moeilijk aan eten kunnen komen.

Daphne Bakker van dierenambulance Kennemerland legt uit waarom vooral reigers het heel slecht hebben. "Die eten vis en muizen. De vis zit nu diep onder het ijs en de muizen zijn ook niet dom, die blijven in hun holletjes."

Geen brood

Mensen thuis kunnen de reigers helpen, zegt Bakker. "Je kunt bijvoorbeeld ontdooide witvis voeren. Met graan en muesli maak je ze niet blij."

Ook voor andere vogels zijn het zware dagen. "Sommige gaan op het warmere asfalt zitten met alle gevolgen van dien, andere vriezen soms vast in het ijs", zegt Bakker. "Als je er een ziet die misschien vastgevroren zit, strooi dan wat voer en kijk of ze daarop reageren. Dat voer kan bijvoorbeeld boerenkool, rauwe andijvie, graan of muesli zijn. Geen brood, dat is slecht voor ze."

Brandweer

Zit het dier vast in het ijs, bel dan de dierenambulance, zegt Bakker. "Wij kijken of we op het ijs kunnen om het dier los te hakken. Als dat niet veilig is, dan bellen we de brandweer."

Man gered uit ijskoud water:

Een 50-jarige man in Amstelveen moest uit het water worden gered nadat hij door onbetrouwbaar ijs was gezakt.

Meer op rtlnieuws.nl:
KNSB over schaatsen op natuurijs: 'Draag een helm en ga niet alleen'