Nederland

Nabestaanden MH17 eisen excuses Wilders voor dragen Russisch vriendschapsspeldje

28 februari 2018 10:45 Aangepast: 28 februari 2018 11:18
Wilders draagt met trots een vriendschapsspeldje. Beeld © ANP

De nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 eisen excuses van PVV-leider Geert Wilders die een vriendschapsspeldje droeg tijdens zijn bezoek aan Rusland. "De Russische federatie is betrokken bij de moord op 298 burgers. Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast."

Geert Wilders tweette vannacht een foto van een speldje op zijn revers met een Nederlands en een Russisch vlaggetje met de tekst. "Ik draag het hier met trots. Een Russisch-Nederlandse vriendschapsspeld."

Piet Ploeg (foto) spreekt namens de stichting Vliegramp MH17. Hij verloor zijn broer, schoonzus en hun zoon bij de vliegramp met vlucht MH17.  "We eisen excuses van Wilders, dit kan echt niet. Dat hij Rusland de liefde verklaart terwijl Rusland betrokken is bij de ramp. Daarbij past een heel andere houding", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld

"De Stichting Vliegramp MH17 keurt de actie van de heer Wilders met kracht af", schrijft de stichting op Twitter. "RF is betrokken bij de moord op 298 burgers. Het benadrukken van vriendschap met Rusland door een Kamerlid is ongepast. Laat het JIT zonder deze interventies zijn werk doen. Excuses aan nabestaanden op zijn plaats."

Ook andere nabestaanden van de vliegramp met MH17 maken zich kwaad. Thomas Schansman, die zijn zoon verloor, schrijft op Twitter: "Wat een walgelijke uiting! Een Nederlandse volksvertegenwoordiger onwaardig! 17 juli 2014 werd #MH17 uit de lucht geschoten en mijn zoon vermoord door de Russen."

Malaysia Airlines Vlucht MH17 vertrok op 17 juli 2014 van Schiphol op weg naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 passagiers, van wie 193 Nederlanders. Boven Oost-Oekraïne werd het geraakt door een luchtdoelraket en stortte het neer. Niemand overleefde de ramp.

BUK-raket afkomstig uit Rusland

Het Joint Investigation Team (JIT) dat is opgezet voor het opsporen en vervolgen van de daders van MH17, publiceerde in 2016 een tussenrapport. Daarin stelde het dat vlucht MH-17 op 17 juli 2014 was neergeschoten door een BUK-raket. De raket werd afgevuurd vanaf een landbouwveld in Oekraïne. De BUK-installatie werd vanaf Russisch grondgebied getransporteerd naar de afvuurlocatie en na het afvuren weer teruggebracht naar Russisch grondgebied, aldus het JIT.​

Cor werd wereldnieuws door Facebookpost MH17:

Cor werd wereldnieuws omdat hij voordat hij aan boord van toestel MH17 ging, een geintje maakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore