Nederland

Minister: Nefit meldde incidenten met cv-ketels niet aan NVWA

26 februari 2018 14:17 Aangepast: 06 maart 2018 11:56
Beeld © RTL Nieuws

Cv-ketel fabrikant Nefit heeft niet alle incidenten rond de TopLine-ketels gemeld aan de NVWA, terwijl dat wel had gemoeten. Dat schrijft minister Bruins voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer na vragen van de SP. De NVWA heeft daarop alsnog alle informatie over de bewuste cv-ketels gevorderd bij Nefit.

Rond de TopLine cv-ketels ontstond begin januari onrust, na uitzendingen van RTL Nieuws. Daaruit bleek dat bij de serie ketels die geproduceerd zijn tussen 2006 en 2009 regelmatig de zogenoemde warmtewisselaar krom trekt. Volgens experts kan dat leiden tot gevaarlijke situaties en mogelijk zelfs tot brand.

ZIE OOK: Kijk hier of jij een gevaarlijke cv-ketel van Nefit hebt

Uit die uitzendingen bleek ook dat Nefit daarover de NVWA niet volledig had geïnformeerd.

Incidenten

Nefit erkende eerder dat het in de afgelopen jaren bij 25.000 klanten zo’n kromme warmtewisselaar heeft vervangen. Maar het bedrijf houdt vol dat die niet voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Volgens de minister is dat ook de reden geweest dat Nefit dit defect van de ketel niet eerder aan de NVWA heeft gemeld.

ZIE OOK: Nefit verzweeg problemen met cv-ketel tegenover NVWA

Volgens de minister waren er echter wel afspraken met Nefit gemaakt dat alle incidenten met dit type ketel gemeld zouden worden aan de NVWA. Maar zo schrijft de minister: "Het bleek dat Nefit die afspraken anders interpreteerde dan de NVWA." Een klokkenluider maakte de NVWA duidelijk dat drie incidenten niet waren gemeld. De NVWA heeft toen alle informatie alsnog gevorderd.

De minister hoopt dat het onafhankelijke onderzoek door TNO, in opdracht van Nefit, voor de zomer zal zijn afgerond. Dan zal de NVWA een besluit nemen of er verdere maatregelen nodig zijn. Ook het onderzoek dat onafhankelijk expert Peter Coppes in opdracht van RTL Nieuws uitvoerde, zal door de NVWA worden bestudeerd.

Dit is er mis met de cv-ketels:

Onderzoeksverslaggever Koen de Regt legt je uit wat er mis is met de Nefit TopLine cv-ketel.

Meer op rtlnieuws.nl:
Duizenden cv-ketels van Nefit gevaarlijk: kans op brand en vergiftiging

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore