Ga naar de inhoud
Nederland

Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd om uitgemergelde dieren

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Een boswachter van Staatsbosbeheer die werkt in natuurgebied de Oostvaardersplassen is telefonisch bedreigd. Hij heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie.

De man is zaterdagavond een paar keer door dezelfde persoon gebeld die erg boos was over het welzijn van de dieren in het natuurgebied. "De beller ging een grens over", zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

'Bijvoeren zinloos'

Op sociale media uitten de laatste dagen veel mensen hun zorgen over ondervoede en uitgemergelde dieren in het natuurgebied, tussen Almere en Lelystad. Op Facebook is zelfs een bijvoeractie aangekondigd die talloze malen werd geliked. Staatsbosbeheer meldde zaterdag op zijn website dat bijvoeren zinloos is en bovendien een slecht plan.

"We begrijpen de zorgen, we worden de laatste dagen heel veel gebeld en meestal kunnen we ons beleid goed uitleggen", zegt de woordvoerster zondag. "Die gesprekken zijn soms best emotioneel, en dat snappen wij natuurlijk. Wij houden de dieren zeven dagen per week goed in de gaten." Is het aannemelijk dat een dier er te slecht aan toe is om te overleven, dan wordt het afgeschoten om lijden te voorkomen. Dat gebeurt volgens een protocol.

Niet voor het eerst discussie

Het wel of niet bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen is al jarenlang een heikel punt. Het beleid van Staatsbosbeheer om zo min mogelijk in te grijpen, leidt al tijden tot veel kritiek. In 2016 bepaalde de rechtbank nog dat Staatsbosbeheer niet hoeft bij te voeren, nadat een dierenbeschermingsorganisatie naar de rechter was gestapt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Martijn Fischer filmt dierenleven in Amsterdam: 'De stad heeft veel natuur'