Ga naar de inhoud
Nederland

Chauffeur al vier dagen vast in Kroatische sneeuw: 'Vis uit Urk nog wel bevroren'

Pech voor vrachtwagenchauffeur Jenne Laurens die al vier dagen vaststaat in Kroatië. Beeld © Jenne Laurens

Niet alleen de wintersportgebieden hebben te maken met extreem weer. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur Jenne Laurens staat door zware sneeuwval al vier dagen vast in Kroatië. Zijn vrachtwagen vol met vis uit Urk is door de politie aan de kant gezet.

"Zware sneeuwval, veel wind, het is net Siberië hier", vertelt Jenne Laurens (55) aan de telefoon. Hij bivakkeert op een parkeerplaats tussen Zagreb en Rijeka. "In een dorpje hier in de buurt is het leger ingezet om met sneeuwvegers de boel vrij te maken."

Warme kleren en warme douche

Van de verkeersinformatie op de radio kan Jenne geen woord verstaan, dus vraagt hij af en toe aan zijn Kroatische chauffeurs hoe het ervoor staat. 'Wachten, wachten, wachten', zeggen die.

"Af en toe komt er een politiewagen voorbij. De agenten zeggen ook steeds: zo lang het blijft sneeuwen en waaien, blijven de wegen dicht. In elk geval voor vrachtwagens en touringcars." Dus kijkt Jenne maar tv in zijn wagen, leest hij wat boekjes en loopt hij rond. Hij heeft genoeg warme kleren bij zich en kan warm douchen, maar hij was natuurlijk liever thuis bij zijn vrouw en kinderen.

Het goede nieuws: de vis uit Urk is nog goed bevroren. "Gelukkig sta ik bij een benzinepomp want als de koeling ermee ophoudt doordat de diesel opraakt, is het gebeurd met de visjes. Dan is het echt ellende."

Miniatuurvoorbeeld

Het uitzicht van vrachtwagenchauffeur Jenne Laurens.

Nog zeven klanten wachten op vis

Jenne is 'echt overvallen' door het slechte weer, vertelt hij. "Vannacht wordt het hier -12 graden. Ik heb het hier nog nooit zo meegemaakt. Ik kom hier al een dikke drie jaar."

Maandag was er nog niets aan de hand toen hij aankwam in Zagreb. Hij heeft nog een paar klanten kunnen bedienen tot woensdag de ellende begon. Als ik niet was ingesneeuwd was ik vanavond weer thuis geweest, maar er wachten nog twee klanten in Kroatië, drie in Slovenië en nog twee in Italië."  

Meer sneeuw op komst

Als Jenne niet snel de weg op mag, zal het nog wel even duren voor hij thuis is. Maandag komt een nieuw sneeuwgebied Kroatië binnen, zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Dat is er dinsdag ook nog. Vanaf woensdag wordt het pas weer wat droger." Niet alleen Kroatië, de hele Balkan heeft te maken met sneeuw, weet de meteoroloog. Ook in Italië, bijvoorbeeld in Venetië, is een pak gevallen. 

Extreme kou in de Alpen:

Ook in de Alpen gaat het volgende week flink vriezen. Vooral hoog in de bergen wordt het ijskoud. Wie niet goed voorbereid is, riskeert bevriezing. Tips om warm te blijven.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jaloersmakende beelden uit Oostenrijk: 'De sneeuw is perfect!'