Nederland

'Misstanden zijn een drama voor imago hulporganisaties'

22 februari 2018 19:41 Aangepast: 22 februari 2018 21:24
Hulpverlening in Haïti na de aardbeving in 2010. Beeld © AFP

De misstanden bij hulpverleningsorganisaties zorgen voor grote reputatieschade. "Het domste wat je kunt doen is ontkennen", zegt imagodeskundige Paul Stamsnijder.

Elke dag lijken nieuwe misbruikverhalen van hulpverleningsorganisaties naar buiten te komen. Het begon met Oxfam-Groot-Brittannië, waar medewerkers na de aardbevingen in Haïti seksfeesten organiseerden en minderjarige prostituees inhuurden.

Miniatuurvoorbeeld

Artsen zonder Grenzen kwam ook met cijfers over seksueel misbruik door medewerkers. Gisteren werd bekend dat het Rode Kruis onderzoek doet naar seksueel wangedrag en vandaag komt daar Plan International bij.

Wat doet dit met het aanzien van hulporganistaties? "We vinden dit verschrikkelijk", zegt Monique van 't Hek, directeur van Plan Nederland. "Wij zijn juist een organisatie die opkomt voor kinderen en jongeren. Dus dit zou helemaal niet moeten gebeuren. Ik vind dit ook een van de moeilijkste berichten die ik heb moeten delen met onze donateurs."

Donateurs haken af

De angst bestaat dat donateurs afhaken. Dat gebeurde ook al bij Oxfam Novib. Ruim 1700 donateurs trokken hun steun in vanwege het wangedrag van medewerkers van Oxfam-Groot-Brittannië in Haïti in 2011.

Dat donateurs afhaken, dat begrijpt Monique van 't Hek van Plan Nederland heel goed. "Maar, ik hoop dat ze geloven in het goede werk dat we doen. Dat ze weten dat als ze opzeggen, dat ze daarmee mensen toch in de steek laten." Ze benadrukt dat er 'helaas' dit soort dingen kunnen gebeuren. "Ik denk dat we het nooit helemaal kunnen uitsluiten, dat vind ik heel erg om dat te zeggen, maar ik denk wel dat het zo is." 

Miniatuurvoorbeeld

Volgens imagodeskundige Paul Stamsnijder is dat inderdaad wat je als organisatie moet uitdragen. "Het belangrijkste dat hulporganisaties moeten doen is erkennen dat menselijk gedrag kwetsbaar is. Mensen maken fouten. Een hulpverlener is niet heilig. Op het moment dat we daar volwassen mee omgaan, dan kun je ook op een volwassen manier terug naar het herstel van het vertrouwen."

Boetekleed aantrekken

Maar, dan moeten de fouten wel erkend worden. "Het domste wat je kunt doen is ontkennen. Je moet het boetekleed aantrekken, een knieval maken en door het stof. Dat is de enige methode." Stamsnijder noemt de misstanden een drama voor het imago van de hulporganisaties. "De impressie die het publiek krijgt: er is heel wat aan de hand. Iedereen denkt: waar zal de volgende onthulling vandaan komen? Dat is natuurlijk een drama."

Dat er nu opeens zoveel berichten over misbruik naar buiten komen, heeft volgens de imagodeskundige te maken met de tijdgeest. "We leven in een tijd waarin de hypercorrectheid de norm is. We willen allemaal zuiver op de graad zijn en dan blijkt dat er een hele hoop dingen in de wereld gebeuren die niet helemaal door de beugel kunnen. Dat trekken we niet."

Stamsnijder verwacht dat de organisaties nog flink last van zullen houden van de beeldvorming. Als organisatie moet je daarom de positieve waarden blijven uitdragen, zegt hij. "Laten zien waar je voor staat. Dat is wat je moet doen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore