Ga naar de inhoud
Nederland

Echtpaar krijgt vier jaar cel voor houden van 'huisslaaf'

Archieffoto. Beeld © iStock

Het echtpaar dat een zwakbegaafde man in Tubbergen acht jaar lang uitbuitte, heeft vier jaar cel gekregen. Dat hoorden de man en de vrouw in de rechtbank in Almelo.

De zwakbegaafde Jeffrey is nu 32 en moest meer dan vijf dagen in de week tot laat in de avond voor Gretha K. en Adje B. werken op de kermis. 's Nachts werd hij opgesloten in een kleine caravan zonder wc of badkamer. 

'Respectloos'

Adje (60) kreeg vier jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Gretha (47) kreeg 3,5 jaar cel waarvan ook een jaar voorwaardelijk opgelegd. Tegen het stel was zeven jaar geëist. Ook moet het stel ruim 4 ton aan criminele winst aan de staat betalen.

De rechtbank in Almelo meent dat het slachtoffer op 'respectloze wijze uit winstbejag is uitgebuit, mishandeld en opgesloten'. Volgens de rechtbank zat het slachtoffer vanwege zijn verstandelijke beperking in een kwetsbare positie.  Vooral de lange duur van de uitbuiting maakte de zaak uniek, zei de officier van justitie eerder. 

Zoon

Het echtpaar ontkende vorige maand nog Jeffrey als huisslaaf te hebben gebruikt. "We hadden hem als een zoon opgenomen in ons gezin'', zei Gretha in januari tegen de rechter. Maar uit een verklaring van de zoon van het echtpaar, bleek dat Jeffrey herhaaldelijk werd geslagen. Ook zou zijn bankrekening zijn geplunderd door de twee.

Adje en Gretha leerden de man kennen op de kermis waar ze werkten. Ze namen hem op in het gezin, gaven hem werk, eten en onderdak, zei Gretha. Volgens Adje heeft Jeffrey altijd geld gekregen voor zijn werk. Dat zijn caravan 's nachts op slot ging, gebeurde volgens hem in wederzijds overleg.

Soms een klap

Gretha zou eerder hebben verklaard dat Jeffrey wel af en toe een klap kreeg: "Als Adje hem sloeg, kreeg hij blauwe plekken. Bij mij gebeurde dat niet.'' 

Een derde verdachte, Nico H. uit Hilversum, is vrijgesproken. Hij zou het slachtoffer hebben gebruikt als katvanger door een hypotheek en vele auto's op zijn naam te zetten. De rechtbank zag onvoldoende bewijs voor zijn rol in de uitbuiting. Geen van de verdachten was bij het voorlezen van het vonnis aanwezig.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / ANP