Nederland

Tabaksindustrie 'tevreden' met besluit Openbaar Ministerie

22 februari 2018 12:30 Aangepast: 04 maart 2018 09:59
Archieffoto. Beeld © AFP

De grootste tabaksproducenten van Nederland zijn tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om hen niet te vervolgen. Tegen de producenten was aangifte gedaan vanwege zware mishandeling met de dood tot gevolg en valsheid in geschrifte.

British American Tobacco (BAT) en Philip Morris, twee van de tabaksproducenten waartegen aangifte was gedaan, hebben 'met instemming kennisgenomen' van het besluit van het OM. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht'', laat de Nederlandse tak van BAT weten. Het bedrijf produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans.

Rookvrij

Philip Morris benadrukt in een reactie dat de toekomst wat het bedrijf betreft 'rookvrij' moet zijn. Maar onder die term verstaat de producent níét hetzelfde als gezondheidsorganisaties. De producent praat over 'rookloze alternatieven', zoals elektronische sigaretten die tabak verwarmen, maar niet verbranden.

Daar zitten ook stoffen in die schadelijk voor de gezondheid zijn, maar de fabrikant claimt dat ze minder ongezond zijn dan traditionele sigaretten. Onder meer het RIVM onderzoekt nog of die bewering klopt, organisaties als het Longfonds zijn sceptisch.

Ook Imperial Tobacco reageerde op het besluit. "Onze tabaksproducten worden vervaardigd in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving, een punt dat wordt weerspiegeld in de analyse van het Openbaar Ministerie." Meer commentaar wilde de producent 'in dit stadium' niet geven.

'Bevestiging'

Japan Tobacco International, onder meer bekend van Camel en Winston, noemt de beslissing van justitie 'een bevestiging van wat wij al eerder hebben vermeld'.

Branchevereniging Verenigde Fabrikanten van Shag en Sigaretten laat weten tevreden te zijn. "Het besluit van het OM is in lijn met wat wij steeds hebben gezegd. We hadden dan ook veel vertrouwen in de afloop van de zaak'', zegt directeur Jan Hein Sträter.

Dat advocaat Bénédicte Ficq met een gang naar het gerechtshof alsnog vervolging wil afdwingen 'is aan haar', zegt Sträter. "We zullen het afwachten.''

Waarom zijn sigaretten zo verslavend? 

Sigaretten zijn tegenwoordig extreem verslavend.

Meer op rtlnieuws.nl: