Nederland

Verdachte verplicht naar rechtszaal als slachtoffer spreekt

22 februari 2018 03:43
Archieffoto.

Verdachten van zware gewelds- of zedendelicten moeten verplicht naar de rechtszaal als een slachtoffer gebruikmaakt van het spreekrecht. Die nieuwe wetgeving kondigt minister Sander Dekker vandaag aan in de Tweede Kamer.

Dat schrijft de Volkskrant. "Nu nog heeft een gedetineerde de mogelijkheid in de cel te blijven op het moment dat een slachtoffer op de zitting zijn spreekrecht gebruikt", zegt Dekker. "Dat vind ik gek en daarom maak ik daar een einde aan."

ZIE OOK: 'Ik wilde mijn zus een stem geven': Lena maakte gebruik van het spreekrecht

Te weinig aandacht voor slachtoffer

Volgens Dekker hebben we heel lang te weinig oog gehad voor het slachtoffer. "Het strafproces was iets tussen overheid en dader, vanuit het idee: als de dader maar wordt veroordeeld, is het slachtoffer daarmee geholpen. Maar dat is niet voldoende."

Het blijft niet bij alleen de verplichte gang naar de rechtszaal. Ook worden slachtoffers voortaan gehoord voordat een tbs'er op proefverlof gaat.

De minister stuurt donderdag zijn Meerjarenagenda Slachtofferbeleid naar de Tweede Kamer. "Met de maatregelen die ik nu aankondig, verbeter ik hun positie", aldus Dekker.

Meer op rtlnieuws.nl:
Spreekrecht slachtoffers geeft vooral voldoening: 'Ik wilde dat de daders mij aankeken'

 

`